Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι μια πάθηση άκρως εξελικτική, καθώς σε βάθος χρόνου παρουσιάζει μόνο επιδείνωση και τείνει να εμφανίζεται πολύ συχνά στις μέρες μας.
Αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις του δυτικού πολιτισμού, με επαγγέλματα και καθημερινότητα με πολύ ορθοστασία. Υπάρχουν άραγε προδιαθεσικοί παράγοντες, και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;
Στο ερώτημα απαντάει ο Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης MD, PHD, MSC, Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, παραθέτοντας τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πάθηση.
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται
• Ηλικία: Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται συνήθως ήπια, με τη μορφή ευρυαγγειών ακόμα και από την ηλικία των 16 ετών. Σε μεταγενέστερο στάδιο κάνουν την εμφάνισή τους οι αντιαισθητικοί και πολλές φορές επικίνδυνοι φλεβικοί κιρσοί. Στη συνέχεια, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας. Σε ηλικία άνω των 65 ετών, το 70% περίπου των γυναικών και το 40% των αντρών έχουν εμφανίσει την πάθηση.
• Φύλο: Η συγκεκριμένη πάθηση είναι σαφώς πιο συχνή στις γυναίκες. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι άντρες δεν πρέπει να ανησυχούν για την εμφάνιση και εξέλιξη των φλεβικών κιρσών.
• Κληρονομικότητα: Ως γνωστό, ενοχοποιείται πρωτίστως ο κληρονομικός παράγοντας. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία όταν και οι δύο γονείς έχουν φλεβική ανεπάρκεια, η πιθανότητα για το παιδί να εμφανίσει κιρσούς είναι της τάξης του 70-80%. Αν μόνο ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει ο κίνδυνος για τα αγόρια είναι 25% και για τα κορίτσια 62%. Ο συνολικός κίνδυνος στην περίπτωση που κανένας από τους δύο γονείς δεν πάσχει από κιρσούς είναι 20%.
• Εγκυμοσύνη: Πολλές φορές η φλεβική ανεπάρκεια πρωτοεμφανίζεται και απασχολεί κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης Γίνεται σαφές, λόγω της επιβάρυνσης της φλεβικής κυκλοφορίας, όσο περισσότερες εγκυμοσύνες τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης ή επιδείνωσης προϋπάρχουσας φλεβικής ανεπάρκειας.
• Ορθοστασία, καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης: Η φλεβική ανεπάρκεια είναι συχνότερη σε ανθρώπους που ακολουθούν αυτό το μοτίβο ζωής στην καθημερινότητά τους. Ο κίνδυνος γίνεται όλο και μεγαλύτερος, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν κι άλλους από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που προαναφέρθηκαν.
• Παχυσαρκία: Η αύξηση του σωματικού βάρους σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του φυσιολογικού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ή την ταχύτερη εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας.
• Τραυματισμός: Όσοι από τους πάσχοντες έχουν στο ιατρικό ιστορικό τους κάποια ή κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις στα κάτω άκρα ή συχνούς τραυματισμούς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς.
Θεραπευτική αντιμετώπιση.
Διαβάστε επίσης
Ελαιόλαδο: Σημαντική ανακάλυψη Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων
Πολύωρες πτήσεις: Τι να προσέξετε για να μη φτάσετε εξαντλημένοι