Ιδιωτικές κλινικές σε όλη την χώρα θα μπορούν να παράσχουν εξατομικευμένες διαγνώσεις και θεραπείες μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και εξελιγμένων τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των μελών του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (ΣΙΚΕ), ο οποίος θα λάβει δωρεάν υπηρεσίες από τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) Health Hub.
Το πρόγραμμα θα ωφελήσει ιδιωτικές κλινικές που εδρεύουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Κρήτη, Πάτρα, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Βέροια, Έδεσσα, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Χίο, Αγρίνιο και Πειραιά.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΣΙΚΕ, κα. Βανέσα Δεληχρήστου «η συνεργασία με το Health Hub σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στις ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας».
«Ενισχύουμε τις υποδομές μας με σύγχρονα εργαλεία και αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προσφέρουμε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες στους ασθενείς μας» εξήγησε η ίδια.
Τι αλλάζει στη φροντίδα των ασθενών
Οι κλινικές του ΣΙΚΕ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εργαλειοθήκη εικονικής πραγματικότητας για την θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων και για την βελτιστοποίηση χειρουργείων πρόσθιου χιαστού.
Τα μέλη του συνδέσμου θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση σε εξελιγμένους αλγόριθμους ΤΝ για να προβλέπουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να ανιχνεύουν σπάνιες νόσους.
Παράλληλα, το προσωπικό των κλινικών θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει ψηφιακές δεξιότητες μέσω σεμιναρίων που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι επιτακτικός αλλά έχει καθυστερήσει
«Η ψηφιακή μετάβαση δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα» υποστήριξε η Πρόεδρος του ΣΙΚΕ και τόνισε ότι ο σύνδεσμος «θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης».
Σύμφωνα με την κα. Μαρία Πουρνάρη, Chief Operations Officer του Health Hub «καθώς οι απαιτήσεις και οι ανάγκες στην περίθαλψη των ασθενών αυξάνονται και αλλάζουν, η χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης κρίνεται πλέον επιτακτική».
«Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου στην Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά» εξήγησε η ίδια. Όπως ανέφερε, στόχος του Health Hub είναι «να βοηθήσει τόσο νεοφυείς, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις όσο και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς».
«Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Κόμβος είναι εντελώς δωρεάν καθώς χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027 και την Ε.Ε» τόνισε η κα Πουρνάρη.
Πέραν της εκπαίδευσης και της πρόσβασης σε ψηφιακά εργαλεία, το Health Hub προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Ο Κόμβος υποστηρίζει τους ωφελούμενους στην εύρεση επενδύσεων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και στη δοκιμή πριν την επένδυση και τη στοχευμένη δικτύωση.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
«Οικονομική ασφυξία» στις Ιδιωτικές Κλινικές – Στο κόκκινο ο κλάδος λόγω clawback
Το Κάπα3 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για την πλατφόρμα υποστήριξης ογκολογικών ασθενών