Το Χρυσό Βραβείο απονεμήθηκε στο Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3 για την ψηφιακή πύλη υποστήριξης ογκολογικών ασθενών και φροντιστών.
Το Κάπα3 ξεχώρισε στην κατηγορία “3.9 Socio-economic Assistance / Benefits” στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025 για την πλατφόρμα CANCER CARE CONNECT by Kapa3.
“Η μοναδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης ογκολογικών ασθενών CANCER CARE CONNECT by Kapa3, που μετατρέπει την πληροφορία σε δύναμη και την τεχνολογία σε πράξη κοινωνικής φροντίδας έχει πλέον όνομα και θέση στο οικοσύστημα υγείας και κοινωνικής πολιτικής: kapa3.gr, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης ογκολογικών ασθενών και φροντιστών εστιάζοντας στο κοινωνικοοικονομικό και ψυχολογικό κομμάτι παρέχει πολυγλωσσική πρόσβαση σε δικαιώματα, παροχές, υπηρεσίες υγείας και πάνω από 3.000 άρθρα με καθημερινή επικαιροποίηση. Με αυτοματοποιημένα εργαλεία, βάση δεδομένων και βιβλιοθήκη ερωταπαντήσεων ενδυναμώνει ευάλωτες ομάδες στην πράξη, προάγοντας την ισότητα και την ένταξη. Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3 μετατρέπει την πληροφορία σε δύναμη και την τεχνολογία σε πράξη κοινωνικής φροντίδας με ακρογωνιαίο λίθο του έργου του τις διεπιστημονικές μονάδες που απασχολεί σε όλη την Ελλάδα.
Κυριότερα Σημεία του Έργου Cancer Care Connect by KAPA3 που αξιολογήθηκαν από την επιτροπή και έλαβαν την μεγαλύτερη βαθμολογία είναι τα εξής:
● Ψηφιακή Πύλη Υποστήριξης:Ενοποιεί υπηρεσίες πληροφόρησης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και καθοδήγησης για ογκολογικούς ασθενείς και φροντιστές. Δίνει πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές, ομάδες υποστήριξης, και εργαλεία αυτοδιαχείρισης.
● Διασφάλιση Ισότητας Πρόσβασης: Δωρεάν και ανοιχτή σε όλη την επικράτεια, ειδικά για απομακρυσμένες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Συμπεριλαμβάνει πολυγλωσσικό περιεχόμενο και προσβάσιμη σχεδίαση (WCAG).
● Ενδυνάμωση Φροντιστών & Οικογενειών: Παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη στους φροντιστές, οι οποίοι συχνά παραμένουν αόρατοι για το σύστημα υγείας. Συνδυασμός Ανθρώπινης & Ψηφιακής Φροντίδας. Ζωντανή υποστήριξη μέσω chat, τηλεφωνικής γραμμής, και διαδικτυακών ομάδων.
● Καινοτομία για την Υγεία & την Κοινωνία: Συμβαδίζει με την τάση digital health και εντάσσεται στη στρατηγική της εξατομικευμένης υποστήριξης.
● Ισότητα Πρόσβασης στην Υγεία (Health Equity): Καμία διάκριση σε φύλο, ηλικία, τόπο κατοικίας, κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
● Συμπερίληψη & Πολυμορφία (Inclusion & Diversity): Ογκολογικοί ασθενείς διαφορετικών αναγκών (χρόνιοι, σπάνιοι καρκίνοι), φροντιστές, ευάλωτες ομάδες.
● Ανθεκτικότητα Κοινότητας (Community Resilience): Ενίσχυση κοινωνικών δεσμών και αλληλεγγύης μέσω δικτύου υποστήριξης.
● Μείωση Ανισοτήτων στην Πληροφόρηση: Πρόσβαση σε έγκυρη, κατανοητή και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για όλους.
● Ψηφιακός Μετασχηματισμός με Ανθρώπινο Πρόσωπο: Τεχνολογία που εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες, όχι απλώς διαδικασίες.
● Βιώσιμο Μοντέλο Υποστήριξης: Ενσωμάτωση στο ευρύτερο οικοσύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
● Μείωση Κόστους Υγείας & Φροντίδας: Παροχή δωρεάν ψηφιακών υπηρεσιών και υποστήριξης που μειώνουν τα έξοδα για μετακινήσεις, ιδιωτική φροντίδα και πρόσβαση σε εξειδικευμένη πληροφόρηση.
● Ενδυνάμωση Οικογενειών & Φροντιστών: Εργαλεία και καθοδήγηση για καλύτερη διαχείριση πόρων, ώστε να περιορίζονται οι οικονομικές επιβαρύνσεις.
● Βελτίωση Παραγωγικότητας & Εργασιακής Επανένταξης: Υποστήριξη για ασθενείς και φροντιστές να διαχειριστούν θεραπεία και εργασία, προάγοντας επανένταξη στην αγορά εργασίας.
● Μείωση Ανισοτήτων στην Πρόσβαση: Ψηφιακή πύλη για ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές ή χαμηλού εισοδήματος, χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας.
● Ψυχοκοινωνική Ανθεκτικότητα → Οικονομική Σταθερότητα: Η ψυχολογική υποστήριξη περιορίζει τις δευτερογενείς επιπτώσεις (ανεργία, οικονομική κατάρρευση οικογενειών).
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Θαλάσσια σπορ: Πώς να προστατευθείτε και τι να κάνετε αν τραυματιστείτε
Ένα πολύτιμο συστατικό στο ελαιόλαδο εντόπισαν Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες