ΕΛΛΟΚ – 2ο Synergies Forum: Στρατηγική για τον καρκίνο με οδηγό την επιστήμη

Ολοκληρώθηκε το 2ο Synergies Forum on Cancer: Policy, Research & Funding Strategies της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του ως σημείο συνάντησης των φορέων υγείας στην Ελλάδα, αλλά και ως καταλύτης για τη διασύνδεση της χώρας με το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας, πολιτικής και φροντίδας για τον καρκίνο.

Με τη συμμετοχή 130 διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, το φετινό Forum έθεσε τον πήχη ακόμα ψηλότερα και ανέδειξε, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί ένα ολιστικό εγχείρημα. Ένα εγχείρημα που δεν περιορίζεται στην ιατρική διάσταση, αλλά απαιτεί διεπιστημονική σύμπραξη, επένδυση στην καινοτομία και, κυρίως, καθιέρωση μιας προσέγγισης όπου ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο κάθε απόφασης. Σε αυτή τη μοναδική συνάντηση γνώσης και εμπειρίας, καταγράφηκε η κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για ένα μέλλον στο οποίο κάθε ασθενής θα έχει πρόσβαση σε ποιοτική, δίκαιη και βιώσιμη φροντίδα.

Το Forum της ΕΛΛΟΚ τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κορυφαία στιγμή του 2nd Synergies Forum on cancer αποτέλεσε η επίσημη τελετή έναρξης του νέου ρόλου της ΕΛΛΟΚ ως National Cancer Mission Hub της Ελλάδας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία του οργανισμού και αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία και συμβολή των οργανώσεων ασθενών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κόμβος αυτός καλείται να λειτουργήσει ως αξιόπιστη πλατφόρμα συνεργασίας και συντονισμού δράσεων στον τομέα του καρκίνου.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του: «Η ΕΛΛΟΚ ως το National Cancer Mission Hub της Ελλάδας εκπληρώνει μια υπόσχεση προς τους ασθενείς και τους πολίτες της χώρας: ότι θα σταθούμε δίπλα τους, ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους και ότι δεν θα πάψουμε να έχουμε ποτέ στο επίκεντρο την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τα όνειρά τους».

Πρόληψη, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ασθενοκεντρική Φροντίδα

O Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι η ΕΛΛΟΚ επάξια αναλαμβάνει τον ρόλο του National Cancer Mission Hub για την Ελλάδα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του πως θα ανταποκριθεί με επιτυχία στη νέα αυτή αποστολή. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν υλοποιηθεί από την πλευρά της πολιτείας τα τελευταία χρόνια, όπως:

•η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
•η ενσωμάτωση νέων βιοδεικτών
•η ταχύτερη έγκριση νέων θεραπειών

Επισήμανε, επίσης, ότι εκκρεμεί η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. «Ο καρκίνος, χάρη στην επιστημονική πρόοδο, δεν είναι πλέον η επάρατη νόσος, αλλά αντιμετωπίζεται ως χρόνια πάθηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Καρκίνος ως Συστημική πρόκληση και η ώρα της πολιτικής βούλησης

Στον δημόσιο διάλογο για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Τσιόδρας, Νίκος Παπανδρέου, Έλενα Κουντουρά, υπογράμμισαν την ανάγκη για συντονισμένη, μακροπρόθεσμη στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως οι João Breda, Tit Albreht, Matti Aapro και οι Καθηγητές, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και Κωνσταντίνος Συρίγος, τόνισαν ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί συλλογική δράση και ολιστική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα φροντίδας.

Στο πάνελ «Ο Καρκίνος ως Συστημική Πρόκληση», τονίστηκε ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Αποστολή Καρκίνος, ως μοχλού μετασχηματισμού του ευρωπαϊκού συστήματος υγείας. Οι Χρήστος Τσαγκάρης, Ελένη Τόλμα και Nevenka Maher, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Cancer Mission, επεσήμαναν την ωρίμανση θεσμών και υποδομών, τη σημασία της χρηματοδότησης, της διακυβέρνησης και της κοινωνικής καινοτομίας ως κρίσιμα στοιχεία ενός δικαιότερου συστήματος.

Ο ρόλος των Εθνικών Κόμβων της Αποστολής για τον Καρκίνο

Η συμβολή της ομάδας του ECHoS ήταν καθοριστική στην ανάδειξη του ρόλου των National Cancer Mission Hubs, ως κρίσιμων δομών για τον συντονισμό εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών κατά του καρκίνου. Η Anabela Lopes Isidro ανέφερε πως οι κόμβοι είναι απαραίτητοι για την ενημέρωση των πολιτών, τη διάχυση καλών πρακτικών και την ενίσχυση της συμμετοχής στην έρευνα.

Στο σχετικό πάνελ, που συνδιοργανώθηκε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης-ΕΚΤ, με θέμα την προστιθέμενη αξία των Κόμβων, οι Hugo Soares, Σοφία Ξεσφίγγη, Ivaylo Petrov, Ian Gauci Borda, Carla Van Laer, Iwona Lugowska, Γιώργος Καπετανάκης παρουσίασαν παραδείγματα καλών πρακτικών και εμπειρίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο καρκίνος αποτελεί σύνθετη κοινωνική πρόκληση που απαιτεί διατομεακή συνεργασία. Οι κόμβοι εξελίσσονται πλέον σε πολυσυλλεκτικές πλατφόρμες που ενώνουν επαγγελματίες υγείας, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς πολιτικής και την κοινωνία των πολιτών γύρω από ένα κοινό όραμα.

Από την Έρευνα έως την Παροχή Φροντίδας

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον τραπέζι, με τίτλο «Αναδιαμορφώνοντας το τοπίο της ογκολογικής φροντίδας μέσα από συνεργασίες», ο Γιώργος Μαργετίδης, Επικεφαλής Τομέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και την Ψηφιακή Πολιτική (HaDEA) ανέδειξε τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της αξιοποίησης των διαθέσιμων εργαλείων και πόρων για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Το κύριο μήνυμα που πρέπει να ακουστεί είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα του καρκίνου», τόνισε. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά, ενώ οι φορείς της χώρας έχουν πλέον αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να ανταγωνίζονται ισότιμα με άλλες χώρες-μέλη. Αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν ως μοχλός για την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία ουσιαστικών συνεργασιών μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με απτό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Παιδιατρική Ογκολογική Φροντίδα

Η ομάδα εργασίας CAYAS της ΕΛΛΟΚ έθεσε επίσημα το ζήτημα του παιδιατρικού, εφηβικού και νεανικού καρκίνου στον δημόσιο διάλογο, ζητώντας να αποτελέσει προτεραιότητα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Η συζήτηση με ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέδειξε την ανάγκη εξειδικευμένων πολιτικών και την εναρμόνιση της φροντίδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτή την ευάλωτη ομάδα.

Μνημόνιο Συνεργασίας της ΕΛΛΟΚ με το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη

Κατά τη διάρκεια του 2ου Synergies Forum on Cancer, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΛΟΚ και του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη. Η συνεργασία φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία της ανακουφιστικής φροντίδας, ενός κρίσιμου τομέα της υγείας, στον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, στοχεύει σε συντονισμένες δράσεις, ώστε η ανακουφιστική φροντίδα να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ογκολογικής περίθαλψης.

Χτίζοντας το μέλλον της ογκολογίας

Στο πλαίσιο των στρογγυλών τραπεζιών του 2ου Synergies Forum on Cancer, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν καθοριστικές θεματικές που διαμορφώνουν τη νέα εποχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

•Οι προκλήσεις στις κλινικές δοκιμές,

•Η ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στην ογκολογία,

•Η ανάπτυξη ερευνητικών προτάσεων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών,

•Η μετάβαση από την έρευνα στην κλινική πράξη,

•Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην ογκολογική φροντίδα,

•Η ιατρική ακριβείας μέσα από μοριακούς ελέγχους και αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (HTA),

•Η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων υποδομών και Δικτύων Αριστείας για ποιοτική και ισότιμη φροντίδα.

Διαβάστε επίσης 

Καινοτομία στην Ογκολογική Φροντίδα: Διάλογος και ενημέρωση από PIF και ΕΛΛΟΚ

Δωρεάν η λειτουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1566 για την Υγεία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.