Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή χημικού ευνουχισμού για καταδικασθέντες δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος που αποσκοπεί να απελευθερώσει περισσότερο χώρο στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.
Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης των Εργατικών μετά τη νίκη τους στις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο ήταν η ανακοίνωση σχεδίων για την πρόωρη αποφυλάκιση περισσότερων κρατουμένων για την αντιμετώπιση της κρίσης υπερπληθυσμού των βρετανικών φυλακών, μια κρίση που σύμφωνα με υπουργούς της κυβέρνησης, απειλεί να προκαλέσει «πλήρη κατάρρευση του νόμου και της τάξης», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο πληθυσμός των φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο και νωρίτερα αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα αστυνομικά κρατητήρια θα χρησιμοποιούνται για την κράτηση φυλακισμένων ως μια προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών.
Έρευνα για την επιβολή χημικού ευνουχισμού
Ανακοινώνοντας τα ευρήματα έκθεσης ανεξάρτητης επιτροπής για την αναθεώρηση ποινών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ δήλωσε ότι συνιστά τη συνέχιση ενός πιλοτικού προγράμματος της λεγόμενης «φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση της προβληματικής σεξουαλικής διέγερσης».
«Διερευνώ κατά πόσον είναι εφικτή η επιβολή αυτής της προσέγγισης», δήλωσε σε βουλευτές.
Οι επιλογές χημικού ευνουχισμού, περιλαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν τη λίμπιντο και άλλα που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή.
Η επιτροπή ανέφερε ότι το σύστημα βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στη φυλάκιση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην υπηρεσία δικαστικής επιτήρησης, με μεγαλύτερη ηλεκτρονική παρακολούθηση και σύστημα εποπτείας για τη μείωση υποτροπών.
Επίσης προτείνει ένα σύστημα όπου οι παραβάτες μπορούν να λάβουν πρόωρη αποφυλάκιση επιδεικνύοντας καλή διαγωγή και συμμόρφωση με τους κανονισμούς των φυλακών. Παράλληλα προτείνεται οι ποινές φυλάκισης μικρότερης του ενός έτους να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι θα αποδεχθεί αυτές τις συστάσεις, αλλά δεν θα προχωρήσει με μια συνιστώμενη μέγιστη ποινή κάθειρξης.
Ο Ντέιβιντ Γκαούκε, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Συντηρητικών που προήδρευσε της επιτροπής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να χτίσει περισσότερες φυλακές για να δώσει τέλος στο ζήτημα του υπερπληθυσμού και ότι χρειάζεται μια πιο ριζική μεταρρύθμιση.
«Για να σταθεροποιηθεί το σωφρονιστικό σύστημα και να τερματιστεί ο επικίνδυνος κύκλος των έκτακτων αποφυλακίσεων, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε ο Γκαούκε σε ανακοίνωσή του.
«Αν τα δούμε ως πακέτο, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί ποτέ ξανά σε θέση να αναγκαστεί να βασίζεται στην έκτακτη αποφυλάκιση κρατουμένων», πρόσθεσε.
Photo Shutterstock