Οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος

Σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις για τους όγκους του γαστρεντερικού, ανακοινώθηκαν στο 2025 ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium (GI25), με θέμα “Ξεπερνώντας τα όρια ενισχύοντας την φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή”. Το συνέδριο εστίασε όχι μόνο στην ιατρική ακριβείας αλλά και στη συνολική φροντίδα των ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια, η ογκολογία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με την εισαγωγή νέων θεραπειών που βελτιώνουν την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι βασικές συνεδρίες τις 3 ημέρες περιελάμβαναν τρεις βασικούς πυλώνες που αφορούσαν στην αντιμετώπιση των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος:

1) Νέες θεραπείες για τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος, όπως αμφιειδικά αντισώματα, CAR T-θεραπείες και άλλες στοχευμένες θεραπείες.

2) Εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνου για όγκους γαστρεντερικού συστήματος, περιλαμβάνοντας γονιδιακούς δείκτες και υγρές βιοψίες και

3) Ολιστική Ογκολογία, εξετάζοντας τον ρόλο του βελονισμού, των συμπληρωμάτων διατροφής και της άσκησης.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιο σημαντικών μελετών.

• CheckMate-8HW
Σύγκρινε τον συνδυασμό Nivolumab με Ipilimumab έναντι μονοθεραπείας Nivolumab σε MSI-high μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου. Ο συνδυασμός έδειξε καλύτερη επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, αν και με αυξημένη τοξικότητα.

• DEEPER Trial
Μελέτησε την τροποποιημένη θεραπεία FOLFOXIRI + cetuximab έναντι bevacizumab σε RAS wild-type, μεταστατικούς καρκίνους παχέος εντέρου αριστερού κόλον. Το cetuximab είχε καλύτερη ανταπόκριση, επιβεβαιώνοντας την καθιερωμένη γνώση ότι οι βλάβες στο αριστερό και στο δεξί κόλον έχουν διαφορετική βιολογία. Και στην συζήτηση για την χρήση τριπλέτας (FOLFOXIRI) έναντι διπλέτας (FOLFOX), επειδή η τριπλέτα είναι πιο τοξικό σχήμα προτιμάται η διπλέτα

• BESPOKECRC
Μελέτησε τη χρήση του κυκλοφορούντος DNA όγκου (ctDNA) για τον καθορισμό της επικουρικής θεραπείας σε στάδιο II & III παχέος εντέρου. Έδειξε ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν το ctDNA είναι θετικό, θέτοντας το ερώτημα αν οι ασθενείς με αρνητικό ctDNA μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία.

• BREAKWATER Trial
Αξιολόγησε τη χρήση του encorafenib με cetuximab μαζί με χημειοθεραπεία στην πρώτη γραμμή για BRAF V600E μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου. Ο συνδυασμός βελτίωσε τα ποσοστά ανταπόκρισης και επιβίωσης και έλαβε ταχεία έγκριση από τον FDA.

• SCIENCE Trial
Εξέτασε το sintilimab με χημειοακτινοθεραπεία έναντι χημειοακτινοθεραπείας για νεοεπικουρική θεραπεία σε καρκίνο οισοφάγου. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στα ποσοστά πλήρους παθολογικής ύφεσης, αλλά η επιβίωση χωρίς συμβάντα δεν έχει ακόμα αναφερθεί.

• STARTER-NET Trial
Αξιολόγησε τον συνδυασμό everolimus με lanreotide έναντι everolimus σε ανεγχείρητους/υποτροπιάζοντες γαστρεντεροπαγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους. Το συνδυαστικό σχήμα βελτίωσε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, ιδιαίτερα σε όγκους με Ki-67 >10% και διάχυτες ηπατικές μεταστάσεις.

Το συνέδριο GI25 έφερε νέα δεδομένα που μπορεί να αλλάξουν την κλινική πρακτική, με έμφαση στη μοριακή ανάλυση, την ανοσοθεραπεία και την ολιστική φροντίδα των ασθενών.

Η εξατομικευμένη θεραπεία, βασισμένη στο μοριακό προφίλ του όγκου, έχει αναδείξει νέες θεραπευτικές επιλογές για τις κακοήθειες του γαστρεντερικού συστήματος. Ο μοριακός έλεγχος και η ταυτοποίηση συγκεκριμένων βιοδεικτών είναι κρίσιμης σημασίας για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, με στόχο τη βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών

 

photo shuuterstock

Διαβάστε επίσης

Η ζάχαρη ως ανταμοιβή – Τι έδειξε πείραμα για τα επιδόρπια μετά το φαγητό

Αύξηση διαρρήξεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης – Απροστάτευτοι οι φαρμακοποιοί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.