Γρίπη των πτηνών: Οδηγίες Υπουργείου Υγείας για την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση κρουσμάτων

Εγκύκλιο για την έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων από γρίπη των πτηνών, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «Οι υγειονομικές αρχές οφείλουν να είναι επαρκώς ενημερωμένες και έτοιμες να ανταποκριθούν σε περίπτωση που η νόσος εμφανιστεί σε πτηνά, ζώα ή ανθρώπους καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ανάδυσης στελεχών του ιού με πανδημικό δυναμικό». Παράλληλα, σημειώνει πως, οι δράσεις παρέμβασης είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορούν να προστατέψουν από την μετάδοση ιού στον πληθυσμό.

«Αρκετοί διαφορετικοί υπότυποι του ιού της γρίπης των πτηνών έχουν ανιχνευθεί διαχρονικά ωστόσο ο A(H5N1) είναι ο υπότυπος που επικρατεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως κατά τα τελευταία έτη. Στο παρόν έγγραφο κάθε αναφορά στη γρίπη A(H5N1) περιλαμβάνει και οποιοδήποτε άλλο υπότυπο γρίπης τύπου Α που μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο και προέρχεται από πτηνά ή ζώα» επισημαίνεται.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος γρίπης A (H5N1) σε πτηνά, ζώα ή άνθρωπο, οι υγειονομικές αρχές καλούνται να πραγματοποιήσουν καταγραφή και παρακολούθηση ατόμων με έκθεση στον ιό, επιδημιολογική διερεύνηση του αγωγού μετάδοσης χωρίς γνωστό ιστορικό έκθεσης, τονίζεται.

Οι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε μολυσμένα πτηνά ή ζώα ή σε επιβεβαιωμένο ανθρώπινο κρούσμα με γρίπη A (H5N1) θα αποκαλούνται εν συντομία “επαφές”.

Η καταγραφή και παρακολούθηση των επαφών περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

  • Τα άτομα που εκτέθηκαν (επαφές) σε πτηνά ή ζώα με επιβεβαιωμένη γρίπη A (H5N1) συμπεριλαμβανομένου του επιμολυσμένου περιβάλλοντος στο οποίο παρέμεναν αυτά τα πτηνά ή ζώα θα πρέπει να εντοπισθούν και να καταγραφούν άμεσα και με ακρίβεια.
  • Το διάστημα μολυσματικότητας των πτηνών, ζώων ή του χώρου εκτροφής τους ορίζεται από 14 μέρες πριν την εντόπιση των μολυσμένων πτηνών ή ζώων μέχρι την ολοκλήρωση των κτηνιατρικών διαδικασιών εξουδετέρωσης της εστίας και της απολύμανσης του χώρου.

Η έκθεση σε μολυσμένα πτηνά ή ζώα ορίζεται ως εξής:

Άμεση επαφή ή η απλή προσέγγιση σε απόσταση ίση ή μικρότερη του ενός μέτρου από ζωντανά ή νεκρά πτηνά ή ζώα με γρίπη A (H5N1).

Συμμετοχή με φυσική εργασία στον καθαρισμό – απολύμανση του χώρου ή των εγκαταστάσεων που εντοπίστηκαν ή εκτρέφονταν μολυσμένα πτηνά ή ζώα.

Επίσκεψη ή παραμονή σε σπίτι, αγρόκτημα, εκμετάλλευση ή εκτροφή όπου εντοπίστηκαν πτηνά ή ζώα με γρίπη A (H5N1).

Η γρίπη των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως μεταξύ πτηνών αλλά μπορεί να μολύνει και ανθρώπους, ειδικά όσους βρίσκονται σε άμεση ή παρατεταμένη επαφή με προσβεβλημένα πτηνά ή ζώα.

Οι υγειονομικές αρχές οφείλουν να είναι επαρκώς ενημερωμένες και έτοιμες να ανταποκριθούν σε περίπτωση που η νόσος εμφανιστεί σε πτηνά, ζώα ή ανθρώπους καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ανάδυσης στελεχών του ιού με πανδημικό δυναμικό.

Η έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και οι δράσεις παρέμβασης είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορούν να προστατέψουν από την μετάδοση ιού στον πληθυσμό.

Αρκετοί διαφορετικοί υπότυποι του ιού της γρίπης των πτηνών έχουν ανιχνευθεί διαχρονικά ωστόσο ο A(H5N1) είναι ο υπότυπος που επικρατεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως κατά τα τελευταία έτη.

Η μεταδοτικότητα

Το διάστημα μεταδοτικότητας του κρούσματος είναι από 10 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και μία εβδομάδα μετά την παύση του πυρετού και την πλήρη ή σε σημαντικό βαθμό υποχώρηση των συμπτωμάτων και την αρνητικοποίηση της μοριακής εξέτασης για λοιμογόνο ιό A (H5N1).

Το κρούσμα μπορεί να θεωρηθεί μη μεταδοτικό μετά την παύση του πυρετού και την πλήρη ή σε σημαντικό βαθμό υποχώρηση των συμπτωμάτων και 2 συνεχόμενες – με διαφορά τουλάχιστον 24ώρου – μοριακές εξετάσεις με αρνητικό αποτέλεσμα για λοιμογόνο ιό A (H5N1).

Σημειώνεται ότι η μετάδοση του ιού είναι πολύ πιθανότερη κατά το διάστημα που το κρούσμα είναι συμπτωματικό, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να αποκλείσουν την απέκκριση του ιού από τον ασθενή και κατά τις 10 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (περίοδος επώασης).

Η βιωσιμότητα του ιού σε επιφάνειες ή αντικείμενα μειώνεται δραστικά με την πάροδο του χρόνου, σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι μπορεί να παραμείνει βιώσιμος έως το πολύ 24 – 48 ώρες.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Άδωνις – Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Τι θα ανακοινώσει σήμερα για τα φάρμακα υψηλού κόστους – Σύσκεψη στις 3 μ.μ.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Χαμηλός ο κίνδυνος για τον άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.