Νέο κρούσμα μεταπνευμονοϊού HMPV – Διασωληνωμένος ασθενής στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό μόλυνσης με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό HMPV, καταγράφηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν». Πρόκειται για άτομο με υποκείμενο νόσημα που εκδήλωσε λοίμωξη του αναπνευστικού και κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του. Ο συγκεκριμένος ασθενής αποτελεί την πρώτη περίπτωση ασθενή με HMPV στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες είχε βρεθεί θετικός στον μεταπνευμονοϊό ένας 71χρονος στη Θεσσαλονίκη, αν και σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο «ασθενής μηδέν».

Καθυσυχαστικοί οι ειδικοί για τον μεταπνευμονοϊό

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ, υπογραμμίζει ότι «ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας» και πως «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό».

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, σε ό,τι αφορά τον μεταπνευμονοϊό.

Όπως τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και έχει γίνει πιο λοιμογόνος.

«Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι το οποίο να παρομοιάζει την κατάσταση με αυτή του 2019, που είχαμε περιστατικά άγνωστης αιτιολογίας, τα οποία νοσούσαν από έναν ιό που δεν γνωρίζαμε περί τίνος πρόκειται». Προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να θέσουμε τα δεδομένα στη σωστή βάση, τονίζει ο καθηγητής και εξηγεί:

Αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων

«Είναι μία περίοδος που σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, όπως αναμένεται, έχουμε αυξημένη κυκλοφορία αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτό προς το παρόν στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, οφείλεται κατά κανόνα στη γρίπη τύπου Α, και δευτερευόντως στον Sars Cov 2, αλλά και σε άλλα παθογόνα του αναπνευστικού, άλλους ιούς συμπεριλαμβανομένου και του μεταπνευμονοϊού HMPV.

Δεν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, αλλά για έναν ιό που είναι γνωστός από το 2001, κυκλοφορεί σε όλη την υφήλιο και παρουσιάζει έξαρση αυτή την περίοδο του έτους, όπως τα περισσότερα παθογόνα του αναπνευστικού. Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ο ιός της γρίπης ή η COVID-19, με σταγονίδια δηλαδή και προκαλεί ήπια συμπτώματα, με εξαίρεση τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή τα παιδιά μικρής ηλικίας. Ο τρόπος προφύλαξης είναι ο ίδιος με της γρίπης και του covid».

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί 20 παθογόνα αναπνευστικού

Όσον αφορά τον τρόπο ανίχνευσης του HMPV, ο οποίος μοιάζει γενετικά με τον RSV, ο καθηγητής Παρασκευής λέει ότι δεν υπάρχει τεστ με τη μορφή του rapid, ή του self test, γιατί είναι ένας ιός που δεν επιτηρείται συστηματικά, καθώς όπως τονίζει δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Διαγιγνώσκεται με μοριακό έλεγχο PCR. Επίσης, ο ΕΟΔΥ επιτηρεί περίπου 20 παθογόνα αναπνευστικού συστηματικά, από τα περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται σε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, ανά την επικράτεια.

Οι μεταλλάξεις συνήθως συμβαίνουν όταν γίνεται μετάδοση ενός παθογόνου από άλλο είδος
Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να μεταλλαχθεί ο συγκεκριμένος ιός επί τα χείρω, ο κ. Παρασκευής απαντά:

«Kατά την προσωπική μου άποψη δεν φαντάζει πιθανό να μεταλλαχθεί ο συγκεκριμένος ιός. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι συνήθως αυτό συμβαίνει όταν έχουμε μετάδοση ενός παθογόνου, από ένα άλλο είδος, από ένα ζώο στον άνθρωπο. Όσο αυτός ο ιός παραμένει σε αυτόν το ξενιστή για πολλά χρόνια, δεν έχουμε τέτοιου είδους αλλαγές εύκολα. Δεν το θεωρώ πολύ πιθανό σενάριο».

Ενώ αντίθετα, με τη γρίπη των πτηνών εκφράζεται όλο και μεγαλύτερη ανησυχία από την επιστημονική κοινότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Photo Shutterstock

Καθησυχαστικός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον μεταπνευμονοϊό HMPV – Χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς η Κίνα

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες – Τι λέει η ανακοίνωση του νοσοκομείου

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.