Ανησυχία προκαλεί η γαστρεντερίτιδα το τελευταίο διάστημα, καθώς τα κρούσματα εμφανίζουν αλματώδη αύξηση και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από έντονα συμπτώματα.
Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί επτά επιδημικές εξάρσεις, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), όταν τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονταν μόλις μία με δύο τον χρόνο.
Στα μέχρι τώρα φετινά κρούσματα η γαστρεντερίτιδα στην κοινότητα οφειλόταν στον λεγόμενο νοροϊό.
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σε ενημερωτική εκδήλωση του Οργανισμού: «Από τα πρώτα δεδομένα φαίνεται ότι έχουμε διαφορετικούς υπότυπους του νοροϊού. Τα κρούσματα φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Ως τον Οκτώβριο είχαμε επτά επιδημικές εξάρσεις συν άλλες δύο συρροές σε πιο κλειστούς πληθυσμούς. Το σημαντικό είναι να γίνεται και εργαστηριακή διερεύνηση, ώστε να ξέρουμε πού οφείλεται η κάθε επιδημία».
Γαστρεντερίτιδα: Τι φταίει για τη μεγάλη αύξηση
Ο νοροϊός, λένε οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, έχει μια ιδιαιτερότητα. Πέφτει λίγο η επίπτωσή του και μετά ανεβαίνει, γιατί δεν αφήνει ανοσία και δεν προκαλεί μακροχρόνια ανοσία. Γιαυτό εγκαταλείφθηκε και η προσπάθεια να παρασκευαστούν εμβόλια.
«Όταν πέσει η ανοσία του πληθυσμού, ο ιός κυκλοφορεί λίγο περισσότερο. Κάποιες φορές έχουμε και καινούρια στελέχη, στα οποία δεν έχει ανοσία ο πληθυσμός», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Είπε, μάλιστα, ότι συλλέγονται όλα τα στοιχεία, ώστε να γίνει γονιδιακή μελέτη στο ΠΕΔΥ (Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας) Θεσσαλίας, προκειμένου η ερευνητική ομάδα να δει αν υπάρχουν διαφορές από τα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη αύξηση, που παρατηρείται στα κρούσματα αυτόν τον καιρό.
Ο Νο1 τρόπος πρόληψης
Ο νοροϊός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και μένει πολλές μέρες στις επιφάνειες. Μπορεί να παραμείνει σε μια επιφάνεια μέχρι και δυο βδομάδες και να είναι ιδιαίτερα μολυσματικός. Είναι πολύ πιο σημαντικές οι επιφάνειες από ό,τι στην COVID, τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
Ωστόσο υπάρχουν μέτρα πρόληψης, ώστε και να αποφύγουμε να νοσήσουμε και να «μπλοκάρουμε» τη διασπορά.
Το πιο βασικό μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουν και το ευρύ κοινό και όσοι εργάζονται σε δομές που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι παιδικοί σταθμοί και τα νοσοκομεία.
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Οι ιδιαιτερότητες του ιού
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ μοιράστηκαν μαζί μας και κάποια άλλα SOS.
«Ένα άτομο, που νοσεί από νοροϊό, μπορεί να είναι μεταδοτικό έως και 48-72 ώρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το επικοινωνήσουμε στο προσωπικό των δομών, που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες, ώστε να παραμένουν ως και 48 ώρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων στο σπίτι τους και να μην επιστρέφουν στα εργασιακά τους καθήκοντα. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουμε να προλάβουμε τη διασπορά», όπως είπαν.
Σε ένα ακόμη ιδιαίτερο και μάλλον παραγνωρισμένο χαρακτηριστικό του ιού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι ο εμετός. Ο νοροϊός κάνει αυτό το πολύ χαρακτηριστικό, κάνεις εμετό χωρίς να μπορείς να συγκρατηθείς. Ο εμετός αυτός προκαλεί σταγονίδια, τα οποία μεταδίδουν πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα.
Για αυτό έχει σημασία πώς χειριζόμαστε τον εμετό. Πρέπει να ρίχνουμε απολυμαντικό, να το αφήνουμε λίγη ώρα να δράσει και μετά πρέπει με μάσκα να πάμε να τα καθαρίσουμε, διότι όποιος πάει να καθαρίσει εμετό, μετά ο ίδιος κολλάει. Υπάρχουν οι λεγόμενοι super spreaders, αυτοί που, όταν νοσούν με γαστρεντερίτιδα, κάνουν τέτοιους εμετούς. Αυτοί μεταδίδουν πολύ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι:
- Υδαρής διάρροια.
- Εμετός.
- Κράμπες στην κοιλιακή χώρα.
- Ναυτία.
- Πυρετός.
Κάποιες φορές εμφανίζονται πονοκέφαλος και πόνοι στις αρθρώσεις (αρθραλγίες). Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν βαρύτερα συμπτώματα.
Διαβάστε επίσης
ΕΟΔΥ: Αύξηση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Πρόληψη και χρήσιμες συμβουλές