Στο ΥΓΕΙΑ νοσηλεύεται η δημοφιλής τραγουδίστρια Μαρινέλλα και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ τραγουδούσε στο κατάμεστο Ηρώδειο.
Η εγκεφαλική αιμορραγία είναι μια μορφή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά την οποία ένα αγγείο σπάει και ελευθερώνεται μια ποσότητα αίματος μέσα στον εγκέφαλο. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς σε αυτές τις περιπτώσεις ενίοτε κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η έκβαση δεν είναι πάντα καλή. Πολλοί ασθενείς δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, ενώ άλλες φορές ζουν με αναπηρία.
Εγκεφαλική αιμορραγία: Πώς εμφανίζεται
Η εγκεφαλική αιμορραγία είναι αρκετά συχνή και η προχωρημένη ηλικία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση και για την αντιμετώπισή της.
Ο ασθενής συνήθως παραπονιέται για πολύ δυνατό πονοκέφαλο. Αυτό, σύμφωνα με τους νευρολόγους, είναι το κύριο σύμπτωμα και μπορεί να συνοδεύεται από:
• εμετό
• ζάλη ή ίλιγγο
• αδυναμία ή μούδιασμα σε χέρια ή πόδια
• θόλωση της όρασης ή διπλωπία
• πτώση της γωνίας του στόματος
• δυσκολία στην ομιλία
• λιποθυμία, λήθαργο.
Περισσότερο κινδυνεύουν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, ενώ, εάν ο ασθενής έχει πάθει στο παρελθόν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διατρέχει τουλάχιστον 20 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο να το πάθει. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το στρες και η έντονη κόπωση, καθώς και η κατάχρηση αλκοόλ ενοχοποιούνται επίσης, μαζί με ορισμένα φάρμακα.
Οι εξετάσεις και οι επιπτώσεις
Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να εντοπίσουν άμεσα την εγκεφαλική αιμορραγία. Ο θεράπων ιατρός κρίνει ανά περίπτωση, εάν χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.
Οι επιπλοκές αυτής της κατάστασης είναι πολλές και όλες σοβαρές. Μπορεί να προκληθεί:
- Άμεση καταστροφή εγκεφαλικής ουσίας γύρω από το σημείο που αιμορραγεί.
- Οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την πάσχουσα περιοχή, που επιδεινώνει το νευρολογικό έλλειμμα.
- Πιθανόν επιληπτικές κρίσεις
- Μεγάλο αιμάτωμα στον εγκέφαλο, απειλητικό για τη ζωή, που συνήθως χειρουργείται.
Τα εγκεφαλικά στην Ελλάδα - Tα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Πολλές φορές τα επεισόδια είναι “μικρά” και δεν διαγιγνώσκονται, καθώς ο πάσχων δεν πάει στο νοσοκομείο.
Τα εγκεφαλικά στην Ελλάδα
Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη: 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά/έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία/έτος. Το κόστος, που σχετίζεται με το εγκεφαλικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ/έτος και οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Μεγάλο μέρος αυτών των επιπτώσεων μπορεί να ελαττωθεί με κατάλληλες επενδύσεις και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας για την βελτιστοποίηση της πρόληψης, θεραπείας, υποστήριξης και φροντίδας των ασθενών με εγκεφαλικό. Οι μονάδες εγκεφαλικών αποτελούν Τμήματα Αυξημένης Φροντίδας των νοσοκομείων, που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.
Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Ελλάδα, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνει περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πανευρωπαϊκά. Στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά/έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία, που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, στην επικοινωνία, στις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000€ και αναμένεται σημαντική αύξηση, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού.
ΠΗΓΗ: mononews
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος: Οι υποτροπές, οι θάνατοι, οι βιοδείκτες και η εξοικονόμηση 236 εκατ.
Δέρμα μετά τις διακοπές: Πώς θα πετύχετε το απόλυτο “summer recovery”