Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Επισκέπτη Υγείας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των Επισκεπτών Υγείας στη στήριξη των οικογενειών και στην προαγωγή της κοινωνικής υγείας. Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι του συστήματος υγείας, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας.
«Οι επισκέπτες υγείας αποτελούν θεμελιώδες κομμάτι του συστήματος υγείας μας. Είτε υποστηρίζουν νέους γονείς στις πρώτες προκλήσεις της γονεϊκότητας, είτε εργάζονται στην κοινότητα για την προαγωγή μιας υγιεινής ζωής, οι Επισκέπτες Υγείας εργάζονται ακούραστα και αθόρυβα παρέχοντας ουσιαστική φροντίδα. Μέσω της εργασίας τους σε δομές υγείας, όπως οικογένειες, σχολεία και χώροι εργασίας, ενισχύουν την κατανόηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης, όπως αυτή επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό αλλά και της Προαγωγής Υγείας μέσα από εφαρμοσμένα Προγράμματα Αγωγής και Προαγωγής Υγείας», αναφέρει η δρ Μαρία Σακουφάκη, Επισκέπτρια Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.
Ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας είναι πολυδιάστατος και περιλαμβάνει τους εξής βασικούς τομείς:
Υποστήριξη παιδικής ανάπτυξης και γονέων: Παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και παροχή καθοδήγησης στους γονείς και φροντιστές για τη διατροφή τον ύπνο, τους εμβολιασμούς και τη γενική υγεία.
Προγεννητική και μεταγεννητική υποστήριξη: Υποστήριξη μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παροχή πληροφοριών σχετικά με την προγεννητική φροντίδα, τον τοκετό και την προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού. Μετά τον τοκετό, οι επισκέπτες υγείας συνεχίζουν να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τη μεταγεννητική φροντίδα, τον θηλασμό και την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών ή προκλήσεων.
Προαγωγή υγείας και εκπαίδευση: Εκπαίδευση των οικογενειών και των κοινοτήτων σχετικά με την πρόληψη ασθενειών, τη σημασία της διατροφής, και την υγιεινή.
Εμβολιασμοί και ανοσοποιήσεις: Συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας μέσω του εμβολιασμού.
Έγκαιρη ανίχνευση: Εντοπισμός πρώιμων σημείων υγειονομικών ή αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά, όπως καθυστερήσεις ομιλίας, προβλήματα κινητικών δεξιοτήτων ή ανησυχίες συμπεριφοράς.
Αξιολόγηση και έλεγχος: Διεξαγωγή αξιολογήσεων για τον εντοπισμό τυχόν κινδύνων ή τρωτών σημείων σε παιδιά και οικογένειες, όπως ο εντοπισμός οικογενειών που χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη ή εκείνων που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.
Υποστήριξη της κοινότητας Συνεργασία με τοπικούς φορείς και σχολεία για την εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και υποστήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη.
Καταχώρηση αρχείων και υποβολή εκθέσεων: Διατήρηση ακριβών αρχείων και αναφοράς δεδομένων για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών για τη συμβολή στις πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία και στον σχεδιασμό πολιτικής.
«Ο Επισκέπτης Υγείας σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα αγωγής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Η προαγωγή και προώθηση του εμβολιασμού αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς δράσης, καθώς στηρίζει, ενισχύει και προάγει την πρόληψη μέσω στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων», τονίζει η κα Δέσποινα Τοπάλη, MSc, Επισκέπτρια Υγείας, Γεν. Γραμματέας ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.
Διαβάστε επίσης
7 κόκκινες σημαίες για τη σχέση, από τα μηνύματα που σας στέλνει