Η άνοια εξελίσσεται σε πανδημία. Ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% έως το 2030 και να φθάσει τα 78 εκατομμύρια, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να δώσει 5,25 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία 7 Κέντρων Ημέρας για την Άνοια.
Οι σκληροί παγκόσμιοι δείκτες – από τους οποίους δεν ξεφεύγει η Ελλάδα – δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Με απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία 7 Κέντρων Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Ο.Φ.) για άτομα με Άνοια.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε πρόσκληση προς την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, για την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2025.
Χρηματοδότηση για τη δημιουργία 7 Κέντρων Ημέρας για την Άνοια
Στην πρόσκληση τονίζεται η έκταση, που συνεχώς προσλαμβάνει η συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσος. Πέρα από τις άλλες παραμέτρους, οι οποίες συνδέονται με την αύξηση στα περιστατικά στη χώρα μας και διεθνώς, το γεγονός ότι πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, μας κάνει να βλέπουμε πιο συχνά ορισμένα νοσήματα από ό,τι στο παρελθόν.
Η άνοια είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους παγκοσμίως. Το ψυχολογικό άχθος, κυρίως για τους φροντιστές ατόμων με άνοια, είναι τεράστιο, το, δε, οικονομικό εξίσου μεγάλο. Η επιβάρυνση για Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι μεγάλη, καθώς οι ασθενείς αυτοί δεν είναι μόνο ότι έχουν απώλεια μνήμης, αλλά χρειάζεται συχνά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο λόγω άλλων δυσλειτουργιών, απόρροια της ασθένειας.
Δυσφαγία, δυσκαταποσία, δυσκινησία, πτώσεις είναι κάποιες από τις αιτίες που τους φέρνουν εσπευσμένα στα νοσοκομεία, με πολυήμερες, συνήθως, νοσηλείες…
Η θεραπεία αυτών των ασθενών δεν περιλαμβάνει μόνο φάρμακα για την άνοια αυτή καθαυτή. Επιπλέον χρειάζονται φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες και συμπληρώματα διατροφής για ενδυνάμωση, όλα αυτά τα επιβαρύνεται η οικογένεια του ασθενούς. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις συχνές συννοσηρότητες, εύκολα γίνεται κατανοητή η αύξηση της δαπάνης.
Άνοια: Πρόκληση για τα συστήματα υγείας
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα που άπτονται της άνοιας είναι απαραίτητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ανακοίνωση Πρόθεσης Χρηματοδότησης έρχεται να καλύψει ένα κενό της φροντίδας υγείας αυτών των ασθενών.
Τα 7 Κέντρα Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Ο.Φ.) για άτομα με Άνοια θα λειτουργούν όλη την ημέρα και παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκων, καθώς πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να κινηθούν ή είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι.
Η επιλογή των αναδόχων φορέων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την υπ’ αρ. Α4Β/Γ.Π./οικ.63439/18.08.2017 απόφαση του Υπουργού Υγείας, για το «Πλαίσιο εκπόνησης πολιτικών ψυχικής υγείας και καθορισμό των κριτηρίων, προϋποθέσεων, δικαιολογητικών, διαδικασίας και κάθε άλλης λεπτομέρειας για την έγκριση σκοπιμότητας και για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας στον Ιδιωτικό Κερδοσκοπικό και μη Κερδοσκοπικό Τομέα του άρθρου 11 του ν. 2716/1999.» (Β’ 2932), όπως ισχύει, υπό την εποπτεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας».
Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ο τότε Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια.
Το σχέδιο περιέγραφε έναν «οδικό χάρτη» για την περίοδο 2023-2028. Στόχος να γίνει η Ελλάδα χώρα – πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές και προς τους φροντιστές τους, που επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην περίθαλψη για την αντιμετώπιση και για τη θεραπεία της ασθένειας.
Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας περίπου 500.000 άτομα πάσχουν από Άνοια και Σχετικές Διαταραχές (ΑΚΣΔ). Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων πάσχει ή ασχολείται καθημερινά, ως φροντιστής σε ανοϊκά άτομα.
ΠΗΓΗ: mononews.gr
Διαβάστε επίσης
Δήμος Αθηναίων: Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων στα δημοτικά ιατρεία