Άδωνις σε φαρμακευτικές: Ελάτε με ιδέες για το Ταμείο Καινοτομίας

Πρόσκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες, να συμμετάσχουν στην υλοποίηση ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας, απηύθυνε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

- Advertisement -

Ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας με στελέχη πολυεθνικών εταιρειών σε κλειστή συνάντηση χθες το πρωί, στο πλαίσιο συνεδρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, φέρεται να τους είπε χαρακτηριστικά: “Ελάτε με τις ιδέες σας, για να φτιάξουμε το Ταμείο Καινοτομίας για το φάρμακο, με βάση το ιταλικό μοντέλο”.

Άλλωστε ο Υπουργός είναι γνωστό ότι όχι μόνο ακούει, αλλά “βάζει στο παιχνίδι” και όλους, όσοι θεωρεί ότι μπορεί να έχουν δημιουργικές ιδέες για θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, όπως είναι τα φάρμακα.

Ωστόσο στην ίδια συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να είπε, πως, ενώ το έτος ξεκίνησε σχετικά καλά, όσον αφορά στην πορεία της φαρμακευτικής αγοράς, αυτό δεν συνεχίστηκε τον Απρίλιο.

- Advertisement -

Άδωνις για Ταμείο Καινοτομίας

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που ο Υπουργός αναφέρεται στην ίδρυση ενός ειδικού Ταμείου Καινοτομίας. Όπως έχει πει σε ομιλίες του και σε παλιότερες συνεντεύξεις του, η σκέψη αυτή υπήρχε καιρό στο μυαλό του.

“Στη σκέψη μου είναι ένα ειδικό Ταμείο Καινοτομίας, που δεν θα το προλάβουμε για το 2024, αλλά πιστεύω μπορούμε να το φτιάξουμε το 2025, εφόσον έχουμε προηγουμένως αντιμετωπίσει με τα διαρθρωτικά μας μέτρα την ανεξέλεγκτη άνοδο του clawback”, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Μιλώντας στο συνέδριο του ygeiamou και του Πρώτου Θέματος τόνισε: “Το 2025 θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι Καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες, που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι, αν έρθουν στη χώρα μας, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η Ελλάδα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό, που θα έχουν ως επιστροφή.

Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε μερικά φάρμακα το 2023 πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα, λοιπόν, ναι, πιστεύουμε αυτό το μοντέλο, το θεωρώ σωστό, παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Γιατί τα καινούργια φάρμακα, που μπαίνουν μέσα, καταναλίσκουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη, διότι είναι ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές”.

Έμφαση στην καινοτομία

Οι εξελίξεις στην καινοτομία του φαρμάκου διεθνώς είναι ραγδαία. Συνεχώς αναπτύσσονται νέα μόρια για σπάνιες παθήσεις και για χρόνια νοσήματα, που αναμένεται να φέρουν επανάσταση στην αντιμετώπιση ασθενειών, που μέχρι τώρα δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά έχουν υψηλό κόστος. Οι εξατομικευμένες θεραπείες και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι βασικοί στόχοι της καινοτομίας στη νέα εποχή.

Παράλληλα όλες οι προσπάθειες συγκλίνουν στο να είναι αυτές οι νέες θεραπείες προσβάσιμες σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς και να επιτυγχάνεται εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Διαβάστε επίσης

ΟΦΕΤ: Δέκα βραβεία σε 2 μήνες για Uni-Pharma και InterMed

Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.