Χωρίς τέλος είναι τα εμπόδια για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στην προσπάθειά τους για διαχείριση της νόσου. Οι ψηφιακές τεχνολογίες του ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου σχετικά με τα νέα ιατροτεχνολογικά προιόντα, αντί να διευκολύνουν τη ζωή και τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, προκαλούν ταλαιπωρία και αγανάκτηση των ατόμων με διαβήτη.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη – ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – Χρήστος Δαραμήλας, Αθανασία Καρούνου και Γκόλφω Γεμιστού.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την πρακτική του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ) όσον αφορά τη χορήγηση και αποζημίωση των άμορφων επιθεμάτων (σε μορφή σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες), τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την επούλωση χρόνιων και διαβητικών ελκών. Παρόλο που τα προϊόντα αυτά έχουν ενταχθεί από το 2022 στον κατάλογο αποζημιούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, η χρήση τους απαιτεί, βάσει απόφασης του ΑΥΣ, απόδειξη αποτυχίας συμβατικής αγωγής διάρκειας 10-12 μηνών. Αυτή η προϋπόθεση χαρακτηρίζεται από την Ομοσπονδία ως ιατρικά ακατάλληλη, επικίνδυνη και οικονομικά επιζήμια, καθώς θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και προκαλεί υψηλότερες δαπάνες για το σύστημα υγείας.
Προβλήματα αποζημίωσης επιθέματος άμορφου σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες
Η Ομοσπονδία έχει δηλώσει την αντίθεσή της σχετικά με την απορριπτική απόφαση του ΑΥΣ έπειτα από αξιολόγηση αιτήματος ασφαλισμένου και ιατρικής γνωμάτευσης θεράποντα ιατρού περί αποζημίωσης επιθέματος άμορφου σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες διάρκειας θεραπείας ενός μηνός σε ινσουλινοεξαρτώμενο πάσχοντα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος εμφάνιζε ανοιχτό έλκος στη δεξιά πτέρνα κάτω άκρου από τον Αύγουστο του 2024 έως και τον Ιανουάριο 2025, όπου το έλκος σχεδόν επουλώθηκε.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, στην αρχική της επιστολή, με αριθμ..πρωτ. 1174/ 19-2-2025, όπου αιτήθηκε την απευθείας έγκριση επιθέματος άμορφου σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες, αντιλήφθηκε ότι πιθανόν δεν ανατέθηκε το αίτημα της στο κατάλληλο διακεκριμένο μέλος των Πανεπιστημίων και του ΕΣΥ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στο σύνολο της, νομοθετικά και επιστημονικά, τεκμηριωμένης επιστολής, δεν δόθηκε απάντηση στο αίτημα, παρά κατέφυγαν σε υπαινιγμούς ότι θίχτηκε το κύρος του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΥΣ. Εξαιτίας της ανεπαρκέστατης απάντησης του ΑΥΣ, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νέα απαντητική επιστολή, όπου εκ νέου έθεσε το αίτημα της, αναμένοντας τα δέοντα, ειδάλλως, ενημέρωσε πως θα αναγκαστεί να κινηθεί νομικά, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα του φορέα, αλλά και των ασφαλισμένων που εκπροσωπεί, εναντίον του Προέδρου και των αρμόδιων μελών του Α.Υ.Σ., τα οποία απάντησαν αντιεπιστημονικά στην αρχική της επιστολή, αγνοώντας πως οδηγούν, με επιστημονική ακρίβεια, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα σε ακρωτηριασμό και ακόμη και στο θάνατο. Ελλείψει επιστημονικής τεκμηρίωσης, οι θέσεις του ΑΥΣ προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες, καταπατώντας το συνταγματικό δικαίωμα του ανθρώπου για ασφαλή διαβίωση, ενώ ταυτόχρονα, επιφέρουν σημαντική οικονομική ζημία στο κράτος, κατασπαταλώντας το Δημόσιο Χρήμα, που προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων πολιτών.
Το «real-time» σύστημα ηλεκτρονικής έγκρισης των θεραπειών
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι το «real-time» σύστημα ηλεκτρονικής έγκρισης των θεραπειών σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2024, διακόπτοντας τη δυνατότητα άμεσης έγκρισης για τα άμορφα επιθέματα, ενώ παράλληλα καταγγέλλεται η αδράνεια του ΑΥΣ στην απάντηση 18 συνολικά αιτημάτων. Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ζητά την άμεση κατάργηση των σχετικών αποφάσεων του ΑΥΣ, την επαναφορά του real-time συστήματος και τη δυνατότητα απευθείας συνταγογράφησης των επιθεμάτων από τον θεράποντα ιατρό, χωρίς παρεμβάσεις που καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία.
Ο κωδικός ταυτοποίησης OTP
Παράλληλα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ γίνεται καθημερινά δέκτης πολυάριθμων παραπόνων από ασφαλισμένους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά την υλοποίηση των συνταγών τους, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης σαφών διαδικασιών σε σχέση με την εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοποίησης και συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών Σ.Δ. από τον ΕΟΠΥΥ (OTP).
Παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ στην απαντητική του επιστολή προς την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις 6 Μαρτίου 2025 κάνει λόγο για ενημέρωση όσον αφορά στις διαδικασίες γνωματεύσεων, τόσο οι πάσχοντες όσο και οι φροντιστές τους, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν λάβει καμία επίσημη οδηγία ή διευκρίνιση σχετικά με τις νέες διαδικασίες ταυτοποίησης για γνωματεύσεις που εκτελούνται από φαρμακεία ή παρόχους εκτός φαρμακείου, από την έναρξη της εφαρμογής (αρχές Φεβρουαρίου) μέχρι σήμερα.
Είναι απορίας άξιο ότι η μοναδική οδός ενημέρωσης που χρησιμοποιήθηκε για τους ασφαλισμένους ήταν η ανάρτηση σχετικών πληροφοριών μόνο στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.
Μια τέτοια πρακτική καθιστά την ουσιαστική πρόσβαση στην πληροφορία ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι αδύνατη, ιδίως για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως οι υπερήλικες και όσοι έχουν περιορισμένη ή μηδενική εξοικείωση με την τεχνολογία.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει, επανειλημμένως, καταθέσει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την άμεση διευθέτηση αυτής της δυσλειτουργίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αφενός την ενεργοποίηση αναδυόμενων παραθύρων ενημέρωσης και επεξήγησης στους θεράποντες ιατρούς και αφετέρου την άμεση υλοποίηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του συστήματος του ΕΟΠΥΥ και της πλατφόρμας gov.gr, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης των αριθμών τηλεφώνου των ασφαλισμένων. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι συγκεκριμένες καίριες προτάσεις παραμένουν αγνοημένες.
Ιδιωτικά φαρμακεία και ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ έχει εκφράσει ήδη με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας τη βαθιά της ανησυχία και την έντονη αντίθεσή της σχετικά με το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης Δ3(α)4822 (ΦΕΚ Β’/1197/12-03-2025), το οποίο εξαιρεί τα ιδιωτικά φαρμακεία από την υποχρέωση πιστοποίησης και αδειοδότησης για τη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π). Η διάταξη αυτή παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό MDR και τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη διασφάλιση της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας των Ι/Π και ενισχύει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, με την επιστολή της, κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στην αναθεώρηση του άρθρου, ζητώντας την κατάργηση της εξαίρεσης των φαρμακείων και την καθιέρωση ενιαίων, αυστηρών κανόνων πιστοποίησης για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τονίζεται πως μόνο μέσα από ένα αυστηρά ρυθμισμένο και ισότιμο σύστημα ελέγχου μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και η νομιμότητα στη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Δυστυχώς, δεν έγινε καμία ενέργεια από πλευράς της κυβέρνησης για επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος που απασχολεί τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ αφορούν στο 12,4% του ελληνικού πληθυσμού.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Μελάνωμα: Ποιες ηλικίες και ποια μέρη του σώματος πλήττονται περισσότερο
Νέες οδηγίες για την υπέρταση: Τι προτείνουν οι Γάλλοι ειδικοί για τη διατροφή