Επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει λίγο μετά τις 10 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στους Αμπελόκηπους και θα ενημερωθεί από τη διοικήτρια και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Βενέττα Λαμπροπούλου, για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε κωφά και σε βαρήκοα άτομα κάθε ηλικίας, για την ισότιμη πρόσβασή τους στην επικοινωνία και για τη συμμετοχή τους στην κοινωνία, μεταξύ άλλων.
Η κοινωνική ευαισθησία του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστή και δεν εξαντλείται σε επισκέψεις, αλλά αποτυπώνεται σε δράσεις, καθώς ο βασικός του στόχος παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.
Όπως, άλλωστε, έχει πει και ο ίδιος, ο σεβασμός στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και η στήριξή τους αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στη χώρα μας πολλά άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα πρόσβασης και αισθάνονται ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες. Απομονώνονται κοινωνικά και πιστεύουν ότι υφίστανται διακρίσεις.
Η χρήση των νέων τεχνολογιών τα βοηθά στην επικοινωνία τους με τους ακούοντες, παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τις αλλαγές, που θα επιφέρει η ολοκλήρωση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για τα άτομα με αναπηρία, καθώς δεν θα χρειάζεται, πλέον, να ταλαιπωρούνται με τη διαδικασία των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ, προκειμένου να λαμβάνουν πιστοποίηση της αναπηρίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο ψηφιακό σύστημα, τα ΚΕΠΑ διευκολύνονται σημαντικά στο έργο τους και μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.
Εξάλλου κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τον 22χρονο Παναγιώτη Τζαβέλλα, έναν αθλητή με αναπηρία, που αγωνίζεται με τη φανέλα του Ερμή Σχηματαρίου.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για την τεράστια βούληση και το σθένος του νεαρού καλαθοσφαιριστή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κωφοί: Τι γίνεται στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 190 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής ή κώφωσης, αριθμός που μεταφράζεται σε έναν στους πέντε Ευρωπαίους.
Πριν από λίγες μέρες στην Πολωνία σχεδόν 5.000 κωφοί συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, ζητώντας μεγαλύτερη υποστήριξη από το κράτος.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία εξέτασε την κατάσταση των κωφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε την αναγνώριση είκοσι εννέα εθνικών γλωσσών νοηματικής, ως επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως μετέδωσε το Euronews, η Επιτροπή κάλεσε, επίσης, την ΕΕ να τροποποιήσει τους εσωτερικούς κανονισμούς της, ώστε να επιτρέπει στους κωφούς να επικοινωνούν στις εθνικές νοηματικές γλώσσες τους κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων, συναντήσεων και δημοκρατικών διαδικασιών σε επίπεδο ΕΕ.
Διαβάστε επίσης
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τρώμε ωμά και γιατί
Μείνετε μακριά από την άνοια, με αυτές τις απλές, καθημερινές συνήθειες