Η φαρμακευτική δαπάνη και ο εξορθολογισμός της είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει, αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να εισαγάγει αλλαγές, που θα επιφέρουν σταδιακά μείωση της δαπάνης.
Ο ίδιος, άλλωστε, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ, το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ, από 6,2 δισ. το 2022 και 5,6 δισ. το 2021.
Την ίδια ώρα “στα καρφιά” παραμένουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, που δεν έχουν λάβει ακόμη τα σημειώματα για τις επιστροφές, που θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος για το 2023. Ανησυχούν ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν δυσθεώρητα ποσά, λόγω ακριβώς της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Φαρμακευτική δαπάνη: Έρχεται νέο νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εχθές ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του λεγόμενου ερανιστικού νομοσχεδίου
(νομοσχέδιο που αφορά σε πολλά και διαφορετικά θέματα), οι οποίες, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα.
Ειδικότερα στο νέο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική δαπάνη θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που θα αφορούν:
- Στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της αναγκαίας αναδιοργάνωσης της Επιτροπής παρακολούθησής της.
- Στον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στον τομέα του φαρμάκου εν γένει.
- Στη διασφάλιση της συνέχειας της αποτελεσματικής λειτουργίας των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της διατήρησης στο Ε.Σ.Υ. έμπειρων στελεχών.
- Στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας.
- Στη ρύθμιση ζητημάτων, που αφορούν στο καθεστώς απασχόλησης των ειδικευόμενων οδοντιάτρων, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση των οδοντιατρικών ειδικοτήτων.
- Στη φορολόγηση εισοδημάτων προσωπικού κλάδου Βιοϊατρικών Επιστημών, που συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.
- Στην προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω της διασφάλισης της αδιάλειπτης προμήθειας αντιδραστηρίων αιμοδοσίας, με συνοδό εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊκών οξέων – ΝΑΤ, ο οποίος είναι αναγκαίος για το προς μετάγγιση αίμα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
- Στην ενίσχυση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και στη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών του.
- Στη διευκόλυνση της εφαρμογής του ν. 5129/2024 περί ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Τη “μερίδα του λέοντος” στις προσλήψεις
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε αναφορά και στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων για το 2025.
Το Υπουργείο Υγείας θα έχει τις περισσότερες, καθώς εγκρίθηκαν 4.016 νέες θέσεις.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι με τις νέες προσλήψεις υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω και της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.
Από τις 111.000 εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000-2025, το 17,5 % αφορά στην Υγεία.
Διαβάστε επίσης
ΠΟΕΔΗΝ: Βγήκαν ξανά τα ράντζα στο νοσοκομειο «Αττικόν» μετά την εφημερία