Καρδιαγγειακά: 8 στους 10 θανάτους μπορούν να προληφθούν – Οι αλλαγές στις πολιτικές

Τα καρδιαγγειακά είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αυτό, που χρειάζεται, είναι καλύτερες πολιτικές και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οι 8 στους 10 θανάτους μπορούν να προληφθούν, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και είναι μια ηχηρή υπενθύμιση για όσα χρειάζεται να αλλάξουν, ώστε οι θάνατοι από καρδιαγγειακά επεισόδια να μειωθούν, όπως και οι αναπηρίες, επιπτώσεις αυτών των σοβαρών επεισοδίων.

Καθημερινά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν άνθρωποι μετά από τέτοια επεισόδια, πολύ συχνά, δε, νέοι, που δεν γνώριζαν ότι πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή από κάποιο άλλο πρόβλημα.

Καρδιαγγειακά: Η ανάγκη για αλλαγές στις πολιτικές

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, έχει ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια, καλώντας όλες τις χώρες να έχουν ένα νέο συνολικό Εθνικό Καρδιαγγειακό Σχέδιο Δράσης για τα καρδιαγγειακά.

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας απαιτεί στρατηγικές, που είναι προσαρμοσμένες στο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό πλαίσιο, και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς ελπίζει ότι το κάλεσμα για δράση θα εμπνεύσει μια πιο ισχυρή και συντονισμένη απάντηση στην καρδιαγγειακή νόσο, η οποία ευθύνεται για περισσότερους από 20,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Πολλοί θάνατοι μπορούν να προληφθούν

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Μόλις το 7% των χωρών έχει αυτόνομα σχέδια ή στρατηγικές για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες από τις χώρες με αυτόνομο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ή Στρατηγική για την καρδιαγγειακή νόσο έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.

Ο υψηλός αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακά, σε συνδυασμό με τα λιγοστά σχέδια για την αντιμετώπιση της νόσου, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για τις υπόλοιπες χώρες να αναπτύξουν νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) στηρίζει τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης αναφέρει: «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις κατέχουν την πρώτη θέση στη νοσηρότητα και στη θνητότητα του ελληνικού πληθυσμού.

Οι προσπάθειες για πρόληψη και για συντονισμένη καταπολέμηση της νόσου σε εθνικό επίπεδο πρέπει να εντατικοποιηθούν, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ευρεία γνώση του τι, ακριβώς, σημαίνει καρδιαγγειακή νόσος και τις συνέπειές της, όπως επίσης να έχουν στη διάθεσή τους “εργαλεία” πρόληψης, αλλά και εύκολη πρόσβαση στην περίθαλψη για την αντιμετώπισή τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, επιστημονικές εταιρείες και κοινωνία, στην αντιμετώπιση των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, ενώ παράλληλα θα μειώσουμε το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους».

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενθαρρύνει τους πολίτες να υπογράψουν το αίτημα και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για εντατικοποίηση των πολιτικών που θα βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Υπογράψτε την πρώτη παγκόσμια αίτηση για την υγεία της καρδιάς εδώ:
https://world-heart-federation.org/world-heart-day/petition/.

Διαβάστε επίσης

ΗΔΙΚΑ: Διακοπή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – Πώς θα εξυπηρετούνται τα έκτακτα περιστατικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.