Αυτό, που φοβούνταν οι επιστήμονες, έγινε τελικά. Το 6ο κύμα της COVID-19 είναι, ήδη, εδώ και απειλεί ξεκάθαρα τις διακοπές μας. Το σηματοδοτούν η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, αλλά και η ολοένα πιο μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε τουριστικούς προορισμούς.
Ανάλογη, βέβαια, είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης – οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του ιού ενοχοποιούνται ως επί το πλείστον. Είναι πολύ πιο μεταδοτικές και ευθύνονται για πάρα πολλές από τις επαναλοιμώξεις. Θεωρείται, δε, πολύ πιθανό να κάνουν και πιο βαριά νόσηση.
Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη φορά δεν είναι μόνο να αντέξει το Σύστημα Υγείας, αλλά να μην τινάξει η διασπορά της COVID-19 τις πολυπόθητες διακοπές όλων μας στον αέρα.
Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η αύξηση των κρουσμάτων “παγώνει” τα χαμόγελα, πολύ, δε, περισσότερο που τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι θα διπλασιαστούν τα κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα, όπως είπε στο HS ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Το 6ο κύμα ξεκίνησε πριν από 10 μέρες
Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 48% οι νοσηλείες και κατά 41% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (η αύξηση στις εισαγωγές είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετράμε κατά μέσο όρο 130 την ημέρα, έναντι 89 που ήταν την 1η Ιουνίου).
Η εξάπλωση του νέου κύματος είναι θέμα χρόνου, η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με την επιδημία.
Το βασικό σενάριο για αυτό το 6ο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας είναι να αυξηθούν περαιτέρω οι διαγνώσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά να υπάρξει σταθεροποίηση και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια βραδεία αποκλιμάκωση, που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Οι προβλέψεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 15.000.
Πληθαίνουν οι φωνές για τις μάσκες
Οι ειδικοί, πάντως, χαρακτηρίζουν αναμενόμενα όλα αυτά, ειδικά από όταν καταργήσαμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας αρκετά νωρίτερα, από ό,τι σύστηναν ορισμένοι εξ’ αυτών. Για τούτο και ζητούν να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους και στα αεροπλάνα, μεταξύ άλλων.
Για το 6ο κύμα τοποθετήθηκε και ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital Γιάννης Πρασσάς, με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook.
Όπως αναφέρει:
Μπαίνουμε σε νέο κύμα λοιπόν. Απίστευτος πραγματικά ο ιός. Με γρήγορες μεταλλάξεις καταφέρνει να γλιστράει από την υπάρχουσα ανοσία (όσον αφορά στην πιθανότητα επαναμόλυνσης) και να μας δίνει ένα νέο κύμα κάθε 3-4 μήνες (!).
Δυστυχώς, ούτε καν η μόλυνση με Όμικρον δείχνει ικανή να προστατεύει από επαναμόλυνση, με αυτά τα εξελικτικά παρακλάδια της Όμικρον (04/05).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γινόμαστε ξανά όλοι υποψήφιοι συμμετέχοντες σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού (εμβολιασμένοι και προσφάτως νοσήσαντες, όλοι!). Γιαυτό και ενώ είμαστε εν μέσω θερινής σεζόν, βλέπουμε (Πορτογαλία, Γερμανία, ΗΠΑ και προσεχώς σε εμάς) να σηκώνονται σημαντικά επιδημιολογικά κύματα.
Προφανώς και δεν είμαστε καθόλου εκεί που ήμασταν στην αρχή. Πλέον ο ιός βλέπει μπροστά του οργανισμούς με μια κρισιμότατη πρώτη στρώση ανοσίας (να είναι καλά οι μαζικοί εμβολιασμοί). Και είναι αυτή η πρώτη στρώση ανοσίας που κρατάει αναλογικά τον αριθμό θανάτων/ΜΕΘ ανά κύμα χαμηλότερα.
Άλλωστε για την ώρα δεν έχει βρεθεί κάποια μετάλλαξη που να σπάει τελείως την προστασίατων εμβολίων από βάρια νόσηση. Μέχρι ποτέ θα συμβαίνει αυτό; Δεν ξέρουμε. Θα εξαρτηθείσε μεγάλο βαθμό από την μελλοντική πορεία του ιού. Αλλά ακόμη και η εν λόγω σημαντική προστασία (από βάρια νόσηση) γνωρίζουμε ότι φθίνει με τον χρόνο. Κι έτσι ένα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού (5-10-15-20%) θα γίνεται ευάλωτο. Και όσο δεν έχουμε δείκτες, ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε εκ του ασφαλούς και να παραμένουμε μόνιμα εμβολιαστικά ενήμεροι.
Αλλά πάμε ξανά στο τωρινό κύμα που μας έρχεται. Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Πόσο πολύ; Δεν το ξέρουμε. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι πολλοί θα συμμετέχουμε σε αλυσίδες μετάδοσης. Το ότι έχουν κλείσει τα σχολεία και ο κάλος καιρός είναι τα θετικά. Το ότι υπάρχει υπέρμετρη χαλάρωση και ο ιός είναι υπερμεταδοτικός και ότι δεν τον πολυπιάνουν τα υπάρχοντα αντισώματα είναι τα αρνητικά. Θα φανεί στο πεδίο ο απολογισμός.
Αλλά, σε αντίθεση με το κεντρικό αφήγημα, θεωρώ αποπροσανατολιστικό λάθος το να ζυγίζουμε το επικείμενο κόστος κάθε κύματος αποκλειστικά με όρους άμεσων θανάτων και πίεσης στις ΜΕΘ (το οποίο, αν δεν κάνουμε κάτι, μπορεί και σε αυτούς τους όρους να γίνει εποχιακά πολύ μεγάλο). Μετά από δυο χρόνια συμβίωσης με τον SARS-CoV-2, ξέρουμε πλέον ότι κάθε κύμα του ιού που σαρώνει τις κοινότητες μας θα το πληρώνουμε όλοι μας σε όρους:
⚠️θανάτων (ευχόμαστε αναλογικά ολοένα και λιγότερους)
⚠️χρόνιων κουσουριών/long covid (δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις πολλαπλών επιμολύνσεων αλλά έχουμε πολύ ανησυχητικά σχετικά δεδομένα), αλλά και
⚠️οικονομικής ζημιάς (χαμένες ώρες εργασίας, δυσλειτουργία pipelines κτλ).
Όσο μεγαλύτερο το ύψος του κύματος, τόσο μεγαλύτερη η συνολική ζημιά που θα αφήνει πίσω του και την ζημιά αυτή θα την πληρώνουμε (άμεσα ή έμμεσα) όλοι μας.
Δυστυχώς τα κράτη στην Δύση το έχουν ρίξει στα ευχολόγια και δεν αναλαμβάνουν επαρκώς το μερίδιο ευθύνης, που τους αναλογεί στην συλλογική αυτή προσπάθεια. Η κρίσιμη αναβάθμιση των υποδομών έχει μάλλον καεί σε υπολογισμούς πολίτικο κόστους/οφέλους και η συνολική επικοινωνία είναι ότι “τελειώσαμε με τον ιό”. Κι έτσι το μπαλάκι περνάει στη μεριά των επιδημιολογικά υπεύθυνων πολιτών:
✊Αυτών που επιλεγούν να συνεχίζουν να βλέπουν την πανδημία ως ένα συλλογικό κίνδυνο και που οικειοθελώς προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους όταν σκάει νέο κύμα (έχοντας κατά νου ότι κάθε έξτρα μόλυνση είναι συλλογική ήττα με κόστος για όλους).
✊Αυτών που ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να τους επιβάλλει κάποια υποχρεωτικότητα το κράτος για να φοράνε μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και που μειώνουν όσο μπορούνε τις μεγάλες εσωτερικές συναθροίσεις τώρα που μαθαίνουνε ότι μας σκάει νέο κύμα.
✊Αυτων που θα προσπαθήσουν ξανά να κάνουν ένα τεστ πριν συνευρεθούν με άλλους σε κλειστό χώρο.
✊Αυτών που αν έχουν συμπτώματα θα ξανακάνουν ένα σελφ τεστ και που όταν βγουν θετικοί θα αποφεύγουν επαφές μέχρι να αρνητικοποιηθει το σελφ τεστ τους.
✊Αυτών που με το που ανοίγει η επιλογή πηγαίνουν αμέσως να ενημερώσουν τον εμβολιασμό τους (για τους ίδιους και για το σύνολο)
✊Αυτών που θα επιλέξουν να ξανά-ακυρώσουν μια συνάντηση σε κάποιο σπίτι επειδή κάποιος στο σπίτι τους έχει συμπτώματα.
✊Αυτών που, ως σταθερά οι πλέον συνεπείς, ενδεχομένως να έχουν κουραστεί περισσότερο από πολλούς αλλά που συνεχίζουν να θεωρούν την προάσπιση της δημοσιάς υγείας πράξη ευθύνης.
✊Αυτών που έχουν διαρκώς στο μυαλό τους αυτούς που παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον νέο ίο.
Μέχρι πότε; Μέχρι να ζυγιστεί καλύτερα το διακύβευμα της χρόνιας συμβίωσης με τον νέο αυτό ιό. Μέχρι να έχει η επιστήμη ακόμη καλύτερα και άφθονα εργαλεία και μέχρι να βρούμε ένα σταθερό σημείο ελεγχόμενης ισορροπίας στην μακρά συμβίωση μας μαζί του (και με τους άλλους ιούς).
Διαβάστε επίσης
Τι παιχνίδια να αγοράσετε στα παιδιά σας, για να μη βαριούνται