Με τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού έχουν αποφευχθεί 8.400 θάνατοι, 5560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5530 διασωληνώσεις, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Αυτό έδειξε η πρώτη ελληνική μελέτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος, την οποία παρουσίασε το μεσημέρι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Μελέτη που έγινε στη χώρα μας έδωσε ακριβή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.
Δείτε εδώ ολόκληρη την
Παρουσίαση Καθηγητή Σ. Τσιόδρα
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει έως τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8400 θανάτους, 5560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5530 διασωληνώσεις.
Στο καλό σενάριο όπου το 95% του πληθυσμού θα ήταν εμβολιασμένο θα είχαμε τουλάχιστον 1200 λιγότερους θανάτους.
Σωτήρης Τσιόδρας: Περιμένουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σύντομα θα δούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και στην πατρίδα μας, όπως το βλέπουμε τώρα σε άλλες χώρες.
Τα εμβόλια, είπε, έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες. Μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες.
Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.
Στην ελληνική μελέτη έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δ και μετά από αυτή.
Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Μετάλλαξη Δέλτα
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι πριν την εμφάνιση της Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%. Όταν κυριάρχησε η Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και κατά τη «μετά Δέλτα» περίοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η μελέτη έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό. Η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διαβάστε επίσης
Θ. Πλεύρης: Αν χρειαστεί θα νοσηλεύονται και σε ιδιωτικές κλινικές ασθενείς με COVID-19
Παγκόσμια πρώτη – Μεταμοσχεύθηκε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο σε άνθρωπο και λειτούργησε