Σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται μέσα από τις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα, ανιχνεύεται πλέον σε επίπεδα αντίστοιχα του περασμένου Φεβρουαρίου και έως των αρχών Μαρτίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η σταδιακή αυξητική πορεία του ιικού φορτίου, που κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 03/05 και της Τρίτης 04/05 είναι:
-Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Παρασκευής 30/04 και της Κυριακής 02/05.
-Μειωμένη κατά 41% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 26/4 και Τρίτης 27/04.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης βελτιώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό και αυτό σιγά- σιγά τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στην κλινική εικόνα, καθώς μικρότερη διασπορά του ιού στην κοινότητα, σημαίνει και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της πόλης. Καθώς το τείχος ανοσίας οικοδομείται μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα επιστρέψουμε σταδιακά στις καθημερινές μας δραστηριότητες, παραμένοντας ασφαλείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «παρατηρώντας μέσα από τις καθημερινές μας μετρήσεις την πορεία αποκλιμάκωσης, διαπιστώνουμε πως το ιικό φορτίο είναι μεν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, απέχει δε αρκετά ακόμη από το πράσινο επίπεδο». «’Αρα», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, «ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας και γι’ αυτό αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμο, στην επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων να συμμορφωθούμε όλοι με τους όρους και το πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας που έχει τεθεί από την Πολιτεία».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.