Σήμερα είναι η Γιορτή του Πατέρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να γεμίσουν φωτογραφίες με τους μπαμπάδες και ατελείωτες αφιερώσεις. Είτε αυτές είναι παλιές, κιτρινισμένες φωτογραφίες από τα οικογενειακά άλμπουμ, είτε σύγχρονες με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή απλά μία selfie στο κινητό τηλέφωνο.
Είναι κι αυτοί, όμως, οι μπαμπάδες που λείπουν, που δεν είναι πια στη ζωή για να μπορέσεις να τον τραβήξεις selfie, να πιεις μαζί του έναν καφέ ή ένα κρασί, να περπατήσεις μαζί του ή απλά να τον πάρεις αγκαλιά. Για κάποια παιδιά έφυγε πολύ νωρίς, ίσως αναπάντεχα, για άλλα ήσυχα, φυσιολογικά, σε βαθιά γεράματα. Όπως και να χει όμως, «έφυγε».
Η αγάπη δεν σταματά
Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Νάνσυ Ψημενάτου μάς επισημαίνει ότι παρά την απώλεια, η αγάπη δεν σταματά, παρά αλλάζει μορφή και μας εξηγεί πώς να δώσουμε ένα διαφορετικό νόημα στην Γιορτή του Πατέρα, ακόμη κι αν εκείνος δεν είναι πια κοντά μας.
«Οι σχέσεις με τους αγαπημένους μας δεν σταματούν γιατί εκείνοι πέθαναν. Απλά, αλλάζουν μορφή. Την Κυριακή είναι η γιορτή του πατέρα. Αν αυτή τη μέρα εσύ πενθείς για το θάνατό του μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα που θα σε βοηθήσουν να νοηματοδοτήσεις αλλιώς τη σημερινή μέρα. Μπορείς αν θες να του γράψεις ένα γράμμα και να του διηγηθείς τι συμβαίνει στη ζωή σου αυτόν τον καιρό. Μοιράσου μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο να γράφεις σε έναν νεκρό αλλά πολλοί άνθρωποι μοιράζονται ότι μόλις ακουμπήσει το στυλό το χαρτί τα πράγματα γίνονται από μόνα τους. Αν θες πήγαινε στον τάφο του. Κάτσε για λίγο ή για πολύ και μίλα του. Προσπάθησε να ανακαλέσεις τις απαντήσεις που θα σου έδινε. Αν έχεις παιδιά μοιράσου μαζί τους φωτογραφίες και ιστορίες από εκείνον. Πάρε τηλέφωνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και περάστε αυτή τη μέρα μαζί. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε όλοι μαζί το αγαπημένο μέρος του πατέρα σου. Κάτσε λίγο στη σιωπή και φέρε τον στη μνήμη σου.
Ασε τις σκέψεις και τα συναισθήματα να σε γεμίσουν. Και αν έρθουν δάκρυα στα μάτια σου να θυμάσαι ότι τα δάκρυα – όπως λένε οι σοφοί – είναι η υγρή μορφή αγάπης», αναφέρει η κ.Ψημενάτου.
«Σημείωση 1: Αν στο περιβάλλον σου υπάρχουν παιδιά που ο πατέρας τους έχει πεθάνει μην αποφύγετε τη συζήτηση αντίθετα χρησιμοποιήστε ως μια αρχή που θα βοηθήσει το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του. Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα: «Σήμερα είναι η γιορτή του πατέρα και σκεφτόμουν να πάω στο νεκροταφείο να αφήσω λίγα λουλούδια. Θα ήθελες να κάναμε κάτι ιδιαίτερο σήμερα για εκείνον;». Μη φοβηθείτε τα συναισθήματα του παιδιού. Αντίθετα θυμηθείτε ότι τέτοιες μέρες μνήμες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν καθώς και την πληροφορία ότι ο πατέρας τους δεν έχει «ξεχαστεί», σημειώνει.
«Σημείωση 2: Αν η σχέση σου με τον πατέρα σου δεν ήταν αυτή που θα ήθελες , αν για τον οποιοδήποτε λόγο η σημερινή μέρα σου φέρνει θυμό ή πόνο που δεν μπορείς να διαχειριστείς μίλα με ανθρώπους και ζήτα βοήθεια», τονίζει.
Διαβάστε επίσης
H τεχνητή νοημοσύνη κατά της γήρανσης με την ανάπτυξη γερολυντικών φαρμάκων
«Η Λίμπιντο των Αγγέλων», οι σεξουαλικοί βοηθοί για ΑμεΑ στην Ελλάδα και η προσβασιμότητα στο σεξ