Μια 30χρονη σήμερα μαμά γίνεται viral στο TikTok αφού μίλησε για την εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου με Μονοχοριακά – Μονοαμνιονικά δίδυμα, τον πιο σπάνιο τύπο διδύμων.
Στο βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές και 8.000 σχόλια, η χρήστης @Lex.Ginger περιγράφει πώς ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος με πανομοιότυπα δίδυμα που μοιράζονταν τον πλακούντα και έναν αμνιακό σάκο μια κατάσταση γνωστή ως μονοαμνιονικά δίδυμα, έναν πολύ σπάνιο τύπο διδύμων. Η Lex μοιράστηκε την ιστορία της για να ευαισθητοποιήσει άλλες μητέρες που έχουν εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου .
Η Lex είναι δικηγόρος που ζει στη Φλόριντα με τον σύζυγό της και τα δίδυμα αγόρια της.
Ο σπάνιος τύπος διδύμων
Τον Δεκέμβριο του 2018, η Lex ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος, με μεγάλη έκπληξη, γιατί οι γιατροί της είχαν μιλήσει για τις δυσκολίες της να συλλάβει. «Μου είχαν πει ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να μείνω έγκυος επειδή έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και παράγοντα V, που είναι μια διαταραχή της πήξης του αίματος», είπε ο Lex στο TODAY. Αυτή και ο σύζυγός της ήταν ενθουσιασμένοι που είχαν καταφέρει να συλλάβουν.
Η Lex είχε το πρώτο της ραντεβού με υπερήχους στις έξι εβδομάδες και ήταν σαφές ότι υπήρχε ένας σάκος, ο οποίος ως γνωστόν παρέχει τα θρεπτικά συστατικά του εμβρύου κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μέχρι να σχηματιστεί ο πλακούντας. «Φαινόταν ότι ήταν ένα μωρό», θυμάται η Λεξ. Ο γιατρός της εξεπλάγη από την έντονη καρδιακή δραστηριότητα που άκουσε, αλλά επειδή όλα τα άλλα έμοιαζαν φυσιολογικά, της είπε ότι είναι μια υγιής εγκυμοσύνη.
Μια εβδομάδα αργότερα, περίπου επτά εβδομάδες στην εγκυμοσύνη της, η Λεξ ξύπνησε με εξουθενωτική πρωινή ναυτία. «Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Δεν μπορούσα να φάω ή να πιώ νερό», είπε. Αποδείχθηκε ότι έπασχε από την πιο βαριά, σοβαρή και επίμονη ναυτία και έμετο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο γυναικολόγος της Lex της συνταγογράφησε ένα φάρμακο και της ζήτησε να το παραλάβει αυτοπροσώπως από την κλινική, ώστε να μπορέσει να την εξετάσει για κάθε ενδεχόμενο. Προβλέποντας ένα σύντομο και αδιάφορο ραντεβού, η Λεξ είπε στον σύζυγό της ότι δεν χρειαζόταν να φύγει από τη δουλειά του.
Όταν έφτασε στην κλινική, η Λεξ είπε ότι ο Γυναικολόγος της ανησυχούσε από το πόσο άρρωστη έμοιαζε και ζήτησε να κάνει έναν γρήγορο υπέρηχο για να βεβαιωθεί ότι όλα ήταν εντάξει. Τότε ήταν που τα πράγματα πήραν μια τροπή που ούτε η Lex, ούτε ο γυναικολόγος της, περίμεναν.
«Ο υπέρηχος κράτησε πολύ ώρα», είπε η Lex. Μετά από λίγα λεπτά, ο γυναικολόγος ρώτησε τη Lex αν ήξερε ότι είχε δίδυμα. “Είπα, “Όχι, δεν είμαι επειδή είχα κάνει υπέρηχο την προηγούμενη εβδομάδα και έχω έναν σάκο”. Ο γυναικολόγος της έδειξε τον υπέρηχο, και Lex είπε ότι έμοιαζε με δύο μικρά φασόλια με σημεία που τρεμοπαίζουν στο κέντρο.
Η ισχυρή καρδιακή δραστηριότητα που ανιχνεύθηκε στις έξι εβδομάδες ήταν στην πραγματικότητα από δύο έμβρυα το ένα πάνω στο άλλο.
Η Lex βίωσε μια σειρά συναισθημάτων – από το να αισθάνθηκε απροετοίμαστη να γίνει μητέρα δύο παιδιών στα 26 της έως ευγνώμων που ήταν έγκυος με δίδυμα αφού είχε προβλήματα γονιμότητας.
Όχι μόνο ήταν μόνη της η Λεξ, αλλά είχε ξεχάσει και το τηλέφωνό της και έτσι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον σύζυγό της. «Είχα φρικάρει. Ένιωσα σαν ένα κακό όνειρο», είπε. Ο Γυναικολόγος της κάλεσε στη συνέχεια έναν τεχνικό υπερήχων για να ρίξει μια ματιά, ο οποίος είπε στη Lex ότι με βάση το πόσο κοντά είναι, τα δίδυμα ήταν πιθανότατα είτε μονοχοριακά είτε σιαμαία.
Ο Lex δεν είχε ακούσει ποτέ πριν για μονοχοριακά δίδυμα, ούτε για σπάνιο τύπο διδύμων. «Ρώτησα τον γυναικολόγο μου πόσες φορές το είχε δει αυτό και μου είπε ποτέ», είπε η Lex. Ήταν κυριολεκτικά κάτι βγαλμένο από ιατρικό εγχειρίδιο.
Τι είναι τα Μονοχοριακά δίδυμα;
Τα μονοαμνιακά-μονοχοριακά δίδυμα είναι πανομοιότυπα δίδυμα που βρίσκονται στον ίδιο αμνιακό σάκο και μοιράζονται έναν πλακούντα.
Οι τρεις διαφορετικοί τύποι διδύμων:
Διχοριακά-Διαμνιονικά: Όταν η διαίρεση γίνεται στις πρώτες τρεις μέρες από τη γονιμοποίηση, κάθε έμβρυο έχει ξεχωριστό χόριο, άμνιο και πλακούντα.
Μονοχοριακά-Διαμνιονικά: Όταν η διαίρεση γίνεται αργότερα, έως την 8η μέρα της κύησης, τα δύο έμβρυα είναι σε διαφορετικούς αμνιακούς σάκους, αλλά μοιράζονται το ίδιο χόριο και τον ίδιο πλακούντα.
Μονοχοριακά-Μονοαμνιονικά: Αν η διαίρεση γίνει μετά την 8η μέρα της κύησης, τα δύο έμβρυα βρίσκονται στο ίδιο χόριο, στον ίδιο αμνιακό σάκο και τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες επιπλοκών, ενώ αν η διαίρεση γίνει μετά τη 13η-14η μέρα είναι πολύ πιθανό τα δίδυμα να είναι σιαμαία.
Αυτά τα δίδυμα είναι ο πιο σπάνιος τύπος διδύμων, καθώς αποτελούν λιγότερο από το 0,1% όλων των κυήσεων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Columbia .
Οι περισσότερες μελέτες εκτιμούν ότι, από τα μονοαμνιονικά δίδυμα που φτάνουν στο δεύτερο τρίμηνο, το 12 έως 23% θα πεθάνει κατά το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης ή τον πρώτο μήνα της ζωής τους.
Η πιο κοινή αιτία θανάτου σε αυτόν τον σπάνιο τύπο διδύμων είναι η εμπλοκή του ομφάλιου λώρου.
Η Λεξ έπρεπε να περιμένει μέχρι το υπερηχογράφημα στις 14 εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί ότι τα δίδυμα δεν ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους.”Ο γιατρός μου τόνισε ότι υπάρχει μόνο 50% πιθανότητα να φτάσουμε στις 12 εβδομάδες”, είπε ο Lex.
Στις 14 εβδομάδες, οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι τα δίδυμα δεν ήταν σιαμαία και στις 25 εβδομάδες, η Lex εισήχθη στο Νοσοκομείο, όπου παρακολουθούνταν μέρα και νύχτα από μια ομάδα ειδικών μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής.
Η Λεξ είπε ότι η εγκυμοσύνη ήταν χωρίς προβλήματα, ενώ έκανε την τελετή ορκωμοσίας για το πτυχίο της από το δωμάτιο του νοσοκομείου. «Ορκίστηκα ως δικηγόρος στο μαιευτήριο», είπε.
Στις 32 εβδομάδες, πήγε για την προγραμματισμένη καισαρική της τομή και στις 16 Μαΐου 2019, η Lex γέννησε δύο υγιή αγοράκια . «Είχαν βαθμολογία Apgar 9 στα 10, οπότε ήταν υπέροχοι», είπε ο Lex. Αφού τα δίδυμα πέρασαν 30 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, η Λεξ και ο σύζυγός της μπόρεσαν να πάρουν τα δίδυμά τους στο σπίτι.
Σήμερα οι γιοι της είναι απλά, χαρούμενα, υγιή παιδιά 3 ετών.
Η Lex, η οποία έχει συνδεθεί μέσω των social media με πολλές μητέρες διδύμων που αισθάνονται φοβισμένες ή μόνες τους, έδωσε επίσης μερικές συμβουλές: «Μείνε εκτός Google, κάνε ψυχοθεραπεία αν μπορείς και προσπάθησε να παραμείνεις όσο πιο θετική γίνεται».
Διαβάστε επίσης
Face Taping – Ταινίες ανόρθωσης προσώπου για ρυτίδες και μακιγιάζ, η νέα τάση
Διατροφικά συμπληρώματα: Κάνουν τελικά καλό ή κακό; Οι τελευταίες συστάσεις