Κάποιες ιστορίες σε αφήνουν με ένα τραύμα στην ψυχή. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ο άνθρωπος που έχεις θαυμάσει τόσες φορές για τα κατορθώματά του στον αθλητισμό μπορεί να κουβαλά έναν τόσο μεγάλο Σταυρό και τελικά τα όσα πέτυχε στον αθλητισμό να είναι στην πραγματικότητα τα πιο απλά, τα πιο εύκολα ίσως. Γιατί τα άλλα, αυτά που κατάφερε εντέλει να ξεπεράσει στη ζωή είναι τα πιο σπουδαία.
Η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου μάς συγκλόνισε όλους με την προσωπική της αποκάλυψη για τη σεξουαλική κακοποίησή της από τον πατέρα της.
Η μαραθωνοδρόμος μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» των Κώστα Παπαχλιμίτζου και Χριστίνας Βίδου για το βιβλίο της «Μην τα Παρατάς» και συγκλόνισε, εξομολογούμενη ότι από τα 11 της χρόνια βιαζόταν από τον ίδιο της τον πατέρα.
“Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος”
«Γεννήθηκα στην Πάτρα, ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά, αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια, που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό. Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε», εκμυστηρεύτηκε.
«Με σωσίβιο τον αθλητισμό κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα»
Οπως εξομολογείται, το τρέξιμο τη βοήθησε να ξεφύγει από το προσωπικό μαρτύριο. «Με σωσίβιο τον αθλητισμό, τα όνειρα και τους στόχους μου κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα εγώ να βάλω τον εαυτό μου», είπε η Μαρία Πολύζου.
«Μου άρεσε να δραπετεύω στον δικό μου κόσμο. Την ομορφιά που χρειαζόμουν την έφτιαχνα μέσα μου. Υποσυνείδητα ίσως, από πολύ μικρή, προσπαθούσα να μην είμαι εντελώς εκεί όπου βρισκόταν το σώμα μου, αλλά να περιπλανιέμαι όπου με οδηγούσε το μυαλό και η ψυχή μου», γράφει μεταξύ άλλων στο βιβλίο της.
Η Μαρία Πολύζου το 1996 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στον Μαραθώνιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ατλάντα. Τότε μπήκε στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας την ελληνική σημαία. Το 2010 ήταν η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο Άθλο. Έτρεξε τη διαδρομή 524 χιλιομέτρων (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα) στην επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Το 2019 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και τον νίκησε.
Διαβάστε επίσης
Πόσο σοβαρή είναι η μυοκαρδίτιδα έπειτα από εμβολιασμό κατά COVID-19
Γονείς, η υπερπροστασία μπορεί να βλάψει τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού
5 πράγματα, που θα δεις να αλλάζουν στο σώμα σου, αν σταματήσεις να τρως ψωμί