«Πράσινο φως» σε δοκιμές μεταμόσχευσης νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» σε δύο αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης γονιδιακά τροποποιημένων νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους.

Ο στόχοςτης μεταμόσχευσης, είναι, να αντιμετωπιστεί η έλλειψη οργάνων, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου περισσότεροι από 100.000 ασθενείς είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα και περιμένουν ένα μόσχευμα, ενώ περισσότεροι από 90.000 περιμένουν να βρεθεί ένα συμβατό νεφρό. Η εταιρεία δήλωσε ότι η έγκριση αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα στην αποστολή της να αυξήσει τη διαθεσιμότητα οργάνων.

Από το 2021, η United Therapeutics και η eGenesis αναπτύσσουν γενετικά τροποποιημένα όργανα χοίρων. Μέχρι σήμερα, έχουν διεξάγει ξενομεταμοσχεύσεις σε ασθενείς που ήταν είτε κλινικά νεκροί είτε σε πολύ βαριά κατάσταση. Στην κλινική δοκιμή της United Therapeutics θα συμμετάσχουν αρχικά έξι ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Η πρώτη ξενομεταμόσχευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2025.

Εν τω μεταξύ, η ανταγωνίστρια εταιρεία eGenesis έλαβε έγκριση από τον FDA τον Δεκέμβριο για μια κλινική δοκιμή στην οποία θα συμμετάσχουν τρεις ασθενείς.

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης

«Η μελέτη θα αξιολογήσει ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση αλλά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να λάβουν μόσχευμα τα επόμενα πέντε έτη» δήλωσε η εταιρεία.

Η United Therapeutics είπε ότι οι ασθενείς της μεταμόσχευσης, θα παρακολουθούνται εφ’ όρου ζωής, προκειμένου οι επιστήμονες να αξιολογήσουν τα ποσοστά επιβίωσης, τη νεφρική λειτουργία και τον κίνδυνο ζωονοσογόνων λοιμώξεων – ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο.

Πρώτος ασθενής

Σημειώνεται πως, τον Νοέμβριο, η Τοουάνα Λούνεϊ, μια ασθενής από την Αλαμπάμα για την οποία δεν μπορούσε να βρεθεί συμβατός δότης ενώ η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν, έλαβε ένα νεφρό χοίρου από τη United Therapeutics. Στα τέλη Ιανουαρίου, η 50χρονη γυναίκα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που επέζησε για δύο μήνες μετά την ξενομεταμόσχευση. Η κατάστασή της είναι καλή, διαβεβαίωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου έγινε η επέμβαση.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ευαγγελισμός: Εργασίες αναβάθμισης της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών

Οι 11 πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές που θα αλλάξουν την ιατρική το 2025

HOPEgenesis: Το πάρτι για τα 10 χρόνια, η «διαστημική» κατασκευή, η «απόλυτη» και οι υψηλοί προσκεκλημένοι

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.