Σε ετήσια εξοικονόμηση, που μπορεί να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει ο Υπουργός Υγείας, που ανακοίνωσε ότι θα μπει νέο φίλτρο στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, με τίτλο «29th Annual Government Roundtable – Walking steadily across a tightrope of uncertainty», ανακοίνωσε ότι έρχεται νέο φίλτρο στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
«Άλλο ένα βήμα που έχουμε σκεφθεί στο Υπουργείο, είναι η εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φίλτρου, που συνδυάζει τα spcs των φαρμάκων σε ICD10, ώστε να φιλτράρεται εάν ένα φάρμακο έρχεται σε αντίθεση με κάποιο άλλο που λαμβάνει ο ασθενής (σ.σ. σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα μπορούν να το λάβουν οι ασθενείς, θα απορρίπτεται από το σύστημα).
Εάν αυτό γίνει, που θα γίνει, θα έχουμε εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπερνάει τα 300 εκατ.», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Νέο φίλτρο θα φέρει έσοδα
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το νέο φίλτρο θα εφαρμοσθεί μέσα στο 2025, για να επιτευχθεί μια ουσιαστική εξοικονόμηση.
«Ώστε μαζί με την επιπλέον χρηματοδότηση, που έχουμε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Οικονομικών, και την θέσπιση του λεγόμενου Ταμείου Καινοτομίας, να φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, που θα μπορεί να υποδεχθεί τις νέες καινοτόμες θεραπείες – που τις χρειάζεται ο Έλληνας ασθενής και δεν είναι δυνατό να μην τις πάρει όποτε πρέπει – και ταυτόχρονα θα παρέχει τον δημοσιονομικό χώρο, για να μπορεί να λειτουργεί ομαλά η αγορά».
Ο Υπουργός εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και υπογράμμισε ότι έτσι θα βοηθηθεί και η φαρμακευτική δαπάνη και οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ασθενείς ταυτόχρονα.
«Είναι μια win-win λύση, που η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ψηφιακή υγεία μας δίνουν την ευκαιρία να την εφαρμόσουμε και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη», εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το επενδυτικό clawback
Για άλλη μια φορά ο Υπουργός αναφέρθηκε στο επενδυτικό clawback και στα κίνητρα, που αυτό έδωσε, προκειμένου οι εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οι επενδύσεις αυτές αγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ, είπε ο Υπουργός. Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και νέες επενδύσεις, «που θα επιτρέψουν να έχουμε γερές βάσεις στην παραγωγή.
Ήδη έχει ανακοινωθεί η εξέλιξη του επενδυτικού clawback για την επόμενη τριετία, με επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό» κατέληξε.
Θ. Τρύφων: Επενδυτικό κενό
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και στην επίδραση αυτού στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Επεσήμανε ότι υπάρχει επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, για το οποίο είπε ότι, σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας από τις υπηρεσίες και το δημογραφικό χάσμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νέο μνημόνιο, αν δεν αντιμετωπιστεί.
«Πρέπει να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι σε τομείς, στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία.
Η φαρμακοβιομηχανία ήταν μέσα στους τρεις πρώτους κλάδους σε προστιθέμενη αξία από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όσον αφορά στις προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, αυτές εμπεριέχουν το κόστος ενέργειας, το χωροταξικό, τη γραφειοκρατία και το ανθρώπινο δυναμικό», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.
Διαβάστε επίσης
Μ. Θεμιστοκλέους: Κλινικές μελέτες σε 26 νοσοκομεία από το 2026