Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν σήμερα στις 10 το πρωί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος). Στην ατζέντα όλα τα “καυτά” θέματα, που απασχολούν τον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου αναμένεται να εκθέσουν στον κ. Μητσοτάκη τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για θέματα όπως η υποχρηματοδότηση του φαρμάκου, που “μπλοκάρει” την είσοδο στη χώρα νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Ο ΣΦΕΕ έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές στο κράτος (rebate και clawback) “φρενάρουν” την καινοτομία σε βάρος των Ελλήνων ασθενών και απειλούν τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, καθιστώντας τις λιγότερο έως καθόλου ανταγωνιστικές.
ΣΦΕΕ: Σήμερα συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ζητήσουν την ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και νέους τρόπους, με τους οποίους θα περιοριστούν οι περιττές δαπάνες.
Επιπλέον αναμένεται να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό για τους χρόνους έγκρισης των νέων θεραπειών και για τα νέα μοντέλα αξιολόγησης και αποζημίωσής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι συνολικές επιβαρύνσεις μέσω rebate και clawback ξεπερνούν το 50% της συνολικής δαπάνης για τα φάρμακα. Την ίδια ώρα ο σημερινός προϋπολογισμός δεν επαρκεί και απέχει πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Κρίσιμο το timing
Η συνάντηση γίνεται λίγο πριν οι φαρμακευτικές παραλάβουν τη… λυπητερή, τα σημειώματα, δηλαδή, για τις υποχρεωτικές επιστροφές, που καλούνται να καταβάλουν για το β’ εξάμηνο του 2023 και για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Εξάλλου σε πέντε μέρες από σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου, ο ΣΦΕΕ θα κάνει την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπου παραδοσιακά τίθενται ανοικτά όλα τα ζητήματα του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback για την περίοδο αυτή, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για τη μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%.
Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία και επιτροπές, το πρόβλημα παραμένει. Και η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνούμενη να αναγνωρίσει το λάθος της και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διόρθωσή του”.