Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12
Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.
Δράσεις Πανευρωπαϊκής Ημέρας για την Κεφαλαλγία:
1) Ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση με θέμα την Κεφαλαλγία που θα παίζεται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
2) Ομιλίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής
Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.
Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας -Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού
χαρακτήρα που μετρά 30 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της- επιμένει στην άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η προληπτική διαχείρισή της, που επιτυγχάνεται με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και επαγρύπνηση των φροντιστών υγείας, που αποτελεί και σκοπό αυτής της εκστρατείας.
Η Ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τεριδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου.
Η παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέες θεραπείες ειδικά στον τομέα της ημικρανίας. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιλογία της ημικρανιας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η Αθροιστική Κεφαλαλγία.
Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί
τώρα.
Όσοι υποφέρουν από συχνές Κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα.
Οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται
Μπορεί να μην ξεριζώνεται το πρόβλημα, αλλά η ανακούφιση που η
ιατρική θεραπεία προσφέρει, αλλάζει πραγματικά τη ζωή του ασθενή και της οικογένειάς του. Συχνά ωστόσο, τα ίδια τα αναλγητικά, επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα.
Τα χαρακτηριστικά που θέτουν την υποψία δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας και πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή, αλλά και το γιατρό είναι:
- Ξαφνικός δυνατός πονοκέφαλος που επιδεινώνεται πολύ γρήγορα (ρήξη ανευρύσματος).
- Προοδευτική επιδείνωση της συχνότητας, της έντασης ή της διάρκειας του πόνου (όγκος εγκεφάλου).
- Αλλαγή χαρακτηριστικών της κεφαλαλγίας.
- Κεφαλαλγία που δε βελτιώνεται με καμία θεραπεία.
- Εμφάνιση σε ηλικία άνω των 50 ετών.
- Νευρολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά από κρίση κεφαλαλγίας.
- Παθολογικά ευρήματα κατά τη νευρολογική εξέταση.
- Πυρετός.
Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας www.kefalalgia.gr), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς.
Διαβάστε επίσης
Πώς να χρησιμοποιήσετε το σίδερο με τον σωστό τρόπο
Τι μπορούμε να πούμε σε κάποιον, που σκέπτεται να βάλει τέλος στη ζωή του