Αυξητική στήθους: Πότε και πώς μπορώ να ξεκινήσω τη γυμναστική;

Πότε και πως μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι τη γυμναστική και τις προπονήσεις οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους;

Ιδιαίτερα ευχαριστημένες είναι οι γυναίκες που έχουν αθλητική δραστηριότητα όταν υποβάλλονται σε αυξητική στήθους για λόγους αισθητικής. Παρά τις ανησυχίες ότι ίσως να μην καταφέρνουν να εκτελούν τις ίδιες ασκήσεις, να πετυχαίνουν τις ίδιες επιδόσεις, ότι ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών, επανεπέμβασης λόγω της προπόνησης, ή ότι θα μπορεί να προκύψει έκπτωση στη δύναμη των θωρακικών μυών, οι τελευταίες έρευνες είναι καθησυχαστικές και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος στη γυμναστική μετά από αυξητική στήθους.

Αυξητική στήθους: Πότε και πώς μπορώ να ξεκινήσω τη γυμναστική;

«Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και με πρόωρη επανέναρξη της άσκησης δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών ή υποβολής σε δεύτερη επέμβαση. Μια άλλη, πιο συγκεκριμένη μελέτη σχετικά με την πιθανότητα επηρεασμού της δύναμης των θωρακικών μυών μετά από αυξητική στήθους έδειξε ότι όχι μόνο δεν επηρεάζεται αλλά μπορεί και να βελτιωθεί. Μάλιστα τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Aesthetic Plastic Surgery, δείχνουν ότι αυτά είναι ανεξάρτητα από το μέγεθος του εμφυτεύματος», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Όσες γυναίκες γυμνάζονται, αγαπούν το σώμα τους και επιθυμούν τη βελτίωσή του. Μεγάλο ποσοστό αυτών στοχεύουν στη καλυτέρευση της συνολικής εικόνας και όχι μόνο της υγείας τους. Ωστόσο, η απώλεια του σωματικού λίπους που συνοδεύει την έντονη αθλητική δραστηριότητα έχει αρνητική επίδραση καθώς αλλάζει το μέγεθος και το σχήμα του στήθους, μιας και οι μαστοί αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι ένα λιγότερο ελκυστικό μπούστο.

Παρά την έντονη άσκηση για ανόρθωση, έστω, του στήθους τους, το αποτέλεσμα είναι πενιχρό. Προκειμένου να αποκτήσουν ένα καλοσχηματισμένο και στητό στήθος, για να τονώσουν τη θηλυκότητά τους και να νιώθουν σέξι, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αυξητική στήθους.

Αρχικά, μπορεί να διατηρούν επιφυλάξεις, όσον αφορά στην ασφάλεια, στο χρόνο επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητές τους και στη μετεγχειρητική απόδοσή τους, αλλά και στο εάν η αύξηση αυτή θα τις επιβαρύνει ή θα τις περιορίσει κατά οποιονδήποτε τρόπο. Οι όποιες όμως ανησυχίες τους προέρχονται αποκλειστικά από ελλιπή γνώση και ξεδιαλύνονται μετά από την πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό. Το μέγεθος και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι βασικά σημεία που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την ικανοποίηση.

«Τα μεγαλύτερα ενθέματα είναι βαρύτερα, οπότε μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε γυναίκες με ενεργό τρόπο ζωής αφού είναι πιθανό να δυσκολέψουν εκείνες που γυμνάζονται ή ασχολούνται με αθλήματα υψηλής έντασης. Έτσι, συστήνεται η τοποθέτηση ενθεμάτων μέτριου ή μικρού μεγέθους, προκειμένου να βελτιωθεί μεν η εμφάνιση χωρίς να επηρεαστεί δε η άνεση ή η επίδοση», εξηγεί ο κ. Βελημβασάκης.

Η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης στο στήθος είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για τις δραστήριες γυναίκες. Όταν γίνεται κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ (υπομυϊκή) βοηθά στην προστασία του και στην επίτευξη μιας φυσικής εμφάνισης. Είναι μάλλον επιβεβλημένο σε αθλήτριες που ασχολούνται με το τρέξιμο, την άρση βαρών ή άλλου είδους γυμναστική που απαιτεί την κίνηση των χεριών και σύγκρουση με το σώμα, για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Η υπομυϊκή τοποθέτηση μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη μόνο προσωρινά, μέχρι την ανάρρωση, εφόσον η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιηθεί σωστά από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

Πόσος χρόνος, όμως, θα πρέπει να περάσει μετά την αυξητική στήθους για να επιτραπεί ξανά η προπόνηση;

«Είναι κατανοητό πως οι γυναίκες που αθλούνται συστηματικά ή είναι επαγγελματίες αθλήτριες αισθάνονται καλύτερα σωματικά και ψυχικά όταν είναι σε θέση να γυμνάζονται.

Ωστόσο, η άσκηση δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα χειρουργικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταρτιστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης μετεγχειρητικά, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το είδος της προπόνησης, την ένταση και τη συχνότητα αλλά και τη γενική υγεία και τη φυσική κατάσταση. Γενικά, οι ασθενείς θα πρέπει να ακούνε το σώμα τους και εάν κάνουν κάτι που προκαλεί πρήξιμο ή δυσφορία, να το σταματούν και να δίνουν λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους να αναρρώσει», επισημαίνει.

Οδηγίες για την γυμναστική μετά από αυξητική στήθους

Όμως, παρόλο που κάθε ασθενής είναι διαφορετική και κάθε πρόγραμμα προπόνησης πρέπει να προσαρμόζεται, ισχύουν ορισμένες βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάρρωση όσον αφορά την άσκηση.

Τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση δεν πρέπει να είναι υπερβολικά δραστήριες. Αμέσως μετά την επέμβαση επιβάλλεται να περπατούν στο δωμάτιο ή γύρω από το σπίτι κάθε δεύτερη ώρα, προκειμένου έχουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων.

Καθώς το επίπεδο ενέργειάς τους επανέρχεται, μπορούν να αυξήσουν σταδιακά το επίπεδο άσκησής τους. Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να χρειαστούν 1-2 εβδομάδες για να επανέλθουν τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τότε ξεκινούν πιο έντονη αεροβική γυμναστική, όπως ήπιο περπάτημα σε διάδρομο ακόμα και υπό κλίση ή στο δρόμο και στατικό ποδήλατο.

Στις 4 εβδομάδες η πλειονότητα των ασθενών μπορούν να εκτελούν τις περισσότερες ασκήσεις, εκτός από άρση βαρών. Και αυτό γιατί ο μυς χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί από τη χειρουργική επέμβαση πριν από την προπόνηση με αντιστάσεις.

Έτσι θα πρέπει να αποφεύγονται τα push-ups, τα pull-ups, τα dips, στάσεις γιόγκα και κινήσεις Pilates που απαιτούν στήριξη του σωματικού βάρους με τα χέρια, και η χρήση ορισμένων οργάνων γυμναστικής, όπως το ελλειπτικό ποδήλατο ή στέπερ με εξαρτήματα για τους βραχίονες.

Στις 6 εβδομάδες, έχουν γενικά αναρρώσει πλήρως και δεν έχουν περιορισμούς στο είδος και την ένταση της άσκησης.

«Κάθε γυναίκα πρέπει να αισθάνεται καλά με το σώμα της, ειδικά οι δραστήριες, σωματικά γυμνασμένες γυναίκες που εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Εάν δεν νιώθουν καλά με κάποιο σημείο, δε χρειάζεται να φοβούνται να το διορθώνουν, ειδικά όταν πρόκειται για το στήθος που λόγω του συμβολισμού του, τις επηρεάζει ψυχολογικά. Οι εξελίξεις στα ενθέματα και τις χειρουργικές τεχνικές αύξησης του στήθους, επιτρέπουν στις γυναίκες που αγαπούν τη γυμναστική να αποκτήσουν ένα φυσικό στήθος στο μέγεθος που ονειρεύονται χωρίς να σταματήσουν τη δραστήρια ζωή τους», καταλήγει ο ιατρός κ. Γεώργιος Βελημβασάκης.

O ιατρός κ. Γεώργιος Βελημβασάκης

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν εξετάσεις για την Υπέρταση σε όλη την Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η υπογονιμότητα στους άνδρες δεν χτυπά μόνο την αναπαραγωγική ικανότητα, αλλά και το στήθος τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.