Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, με τις γυναίκες να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες. Καθώς αυξάνεται η θερμότητα και η υγρασία, τα μικρόβια αναπτύσσονται ευκολότερα, με κίνδυνο ουρολοίμωξης.
Σύμφωνα με τον Ηρακλή Πούλια, MD, PhD Διευθυντή Β’ Ουρολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Μητέρα, το βρεγμένο μαγιό που βοηθά στην ανάπτυξη των βακτηρίων, οι ακατάλληλες παραλίες πισίνες, που προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και οι κοινόχρηστες τουαλέτες αποτελούν συχνά αιτίες ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα, ο οργανισμός εμφανίζει πολύ συχνά αφυδάτωση και τα άτομα που δεν είναι ενυδατωμένα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοίμωξης.
Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με φάρμακα, αφού προηγηθεί καλλιέργεια ούρων για να εντοπισθεί το υπαίτιο βακτήριο, που συνήθως είναι το Ε.coli, καθώς και αντιβιόγραμμα για να βρεθεί σε ποια αντιβιοτικά αυτό είναι ευαίσθητο. Εάν η ουρολοίμωξη αντιμετωπισθεί έγκαιρα, τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξουν επιπλοκές από το ουροποιητικό σύστημα.
Η πρόληψη όμως είναι πιο σημαντική. Για να μειωθούν οι πιθανότητες να προσβληθούμε από ουρολοίμωξη, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εξής συμβουλές:
1. Να λαμβάνουμε καθημερινά ένα συμπλήρωμα διατροφής, που υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
2. Να μην αναβάλλουμε την ούρηση όταν χρειάζεται, γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.
3. Να πίνουμε πολλά υγρά, για να διατηρούμε ενυδατωμένο τον οργανισμό
4. Να αποφεύγουμε πολυσύχναστες παραλίες και πισίνες
5. Να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι
6. Να μην καθόμαστε απευθείας στην άμμο
7. Να χρησιμοποιούμε βαμβακερά εσώρουχα
Συμπτώματα ουρολοίμωξης
- Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
- Συχνουρία
- Ούρα θολά ή με αίμα, ή με άσχημη/έντονη μυρωδιά
- Πόνος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς