Μπορούν όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή να πίνουν καφέ;

Μπορούν όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή να πίνουν καφέ; Την απάντηση στην ερώτηση που διατυπώνουν πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, δίνει σε άρθρο της η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, το οποίο είναι αρκετά κατατοπιστικό σε ότι αφορά τη σχέση της καφεΐνης με την καρδιά.

Όταν ο Δρ Ντέβιντ Κάο λέει στους ασθενείς ότι έχουν κολπική μαρμαρυγή – έναν ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβους αίματος ή άλλα προβλήματα υγείας – η πρώτη τους ερώτηση είναι συνήθως «Πρέπει να σταματήσω τον καφέ;».

Η απάντησή του συχνά τους εκπλήσσει: Όχι.

«Είναι ενθουσιασμένοι», είπε ο Κάο, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Για πολλά άτομα με καρδιακές παθήσεις, “ο καφές ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους για πάντα, και ήδη θυσιάζουν πολλά. Απλώς αυτή η συνήθεια κάνει τους ανθρώπους να θεωρούν ότι διατηρούν με έναν τρόπο την φυσιολογική τους καθημερινότητα, όταν εξαιτίας άλλων αλλαγών, δεν αισθάνονται πια όπως προηγουμένως».

«Επειδή ο καφές είναι διεγερτικός, αισθάνονται ότι η καρδιά τους θα χτυπά γρήγορα και θα νιώθουν χειρότερα, ειδικά όταν έχουν μια αρρυθμία όπως η κολπική μαρμαρυγή», είπε ο Δρ José Joglar, καθηγητής στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Ο Joglar ήταν ο κύριος συγγραφέας νέων οδηγιών από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Circulation. Μεταξύ των λεπτομερών συζητήσεων σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, την τροποποίηση του κινδύνου και τις θεραπείες, οι συγγραφείς των οδηγιών συμπεριέλαβαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι η καφεΐνη δεν είναι το πρόβλημα.

Μελέτες «γενικά έχουν βρει ότι η καφεΐνη που καταναλώνεται σε συνήθεις ποσότητες είτε σχετίζεται με μη αυξημένο κίνδυνο είτε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής», ανέφερε η έκθεση.

Καφεΐνη

«Η κακή φήμη που έχει η καφεΐνη δεν της αξίζει», είπε ο Joglar. «Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής για την καρδιά».

Επιπλέον, μπορεί να κάνει και κάποιο καλό. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation έδειξε ότι ο καφές με καφεΐνη μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η έρευνα ανέλυσε τρεις μελέτες και έδειξε ότι «η αυξημένη κατανάλωση καφέ φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας αργότερα στη ζωή».

Ο Kao, ο ανώτερος συγγραφέας της ανάλυσης, επικαλείται την έρευνα για να καθησυχάσει τους ασθενείς που αναπτύσσουν καρδιακά προβλήματα και κατηγορούν τον καφέ.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να βλάπτουν τον εαυτό τους όλη την ώρα», είπε. “Έπιναν ισόβια καφέ και πιστεύουν ότι γι’ αυτό έχουν κολπική μαρμαρυγή, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει. Νομίζω ότι θα είναι ανακούφιση για τους ασθενείς, αφού δεν φταίνε αυτοί”.

Έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα – περίπου τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ – μπορεί να είναι ασφαλή για υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ωστόσο, αυτή η ποσότητα καφέ έρχεται με μερικές προειδοποιήσεις.

«Υπάρχουν πάντα κάποιοι ασθενείς που είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη», είπε ο Joglar. “Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Μπορεί να νιώσουν χειρότερα. Φυσικά, θα υπάρχει ένας εκνευρισμός, εάν πίνετε πολύ”. Αλλά για τον μέσο άνθρωπο, είπε, ο καφές πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής για την υγεία του.

«Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να σταματήσουν να πίνουν καφέ, όπως διαταραχές ύπνου ή αγχώδεις διαταραχές», είπε. «Όχι όμως για χάρη της καρδιάς».

Οι συστάσεις για τον καφέ δεν επεκτείνονται σε κάθε καρδιακή πάθηση ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Για να είστε σίγουροι, συμβούλεψε ο Joglar, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ούτε επεκτείνονται σε κάθε είδους καφέ. Ο Κάο είπε ότι οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στον μαύρο καφέ με καφεΐνη – όχι στον ντεκαφεϊνέ ή στον στιγμιαίο καφέ, όπου η επεξεργασία μπορεί να αφαιρέσει ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία. «Θα ήταν πολύ χρήσιμο να το μάθουμε».

Το ίδιο ισχύει όταν πρόκειται για μια άλλη σημαντική πηγή καφεΐνης: τα αναψυκτικά, ειδικά αυτά με τεχνητά γλυκαντικά. «Απλώς δεν το αναλύσαμε αρκετά», είπε ο Κάο.

Διαβάστε επίσης

Αγαπηδάκη: Πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας για ενήλικες με δωρεάν υπηρεσίες

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ο απαραίτητος ενδοκρινολογικός έλεγχος στην κύηση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.