Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ακολουθεί μία 36ωρη νηστεία κάθε εβδομάδα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ρίσι Σούνακ αποκάλυψε ότι κάνει 36ωρη νηστεία στην αρχή κάθε εβδομάδας, δηλαδή από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το πρωί της Τρίτης, πίνει μόνο νερό, τσάι ή μαύρο καφέ.
«Λατρεύω τις λιχουδιές με ζάχαρη, οπότε τρώω πολλά γλυκά με ζάχαρη τις υπόλοιπες μέρες. Λατρεύω και το φαγητό, αλλά δεν ασκούμαι όσο παλιά, λόγω της δουλειάς μου. Είναι μια μικρή επαναφορά και μια αποτοξίνωση στην αρχή της εβδομάδας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Όπως όλοι μας, ξεκινάω την εβδομάδα με τις καλύτερες προθέσεις και μετά έρχεσαι σε επαφή με την πραγματικότητα κάποια στιγμή. Προσπαθώ τη Δευτέρα μετά από ένα απολαυστικό Σαββατοκύριακο να έχω μια μέρα νηστείας. Αλλά δεν είναι απολύτως τίποτα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με διατροφολόγους, η προσέγγιση της νηστείας του Rishi Sunak μοιάζει με μια πιο αυστηρή εκδοχή της περίφημης δίαιτας 5:2. Αυτός ο τύπος διαλείπουσας νηστείας περιλαμβάνει την κατανάλωση κανονικού φαγητού για πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων στις 300-500 θερμίδες για τις υπόλοιπες δύο ημέρες.
Η ελάχιστη ενέργεια που χρειάζεται αυτές τις μέρες της πείνας καλύπτεται από ποτά με λίγες θερμίδες και υγρά κατά τη διάρκεια αυτού του παραθύρου. Όταν το σώμα αντιμετωπίζει ένα τέτοιο έλλειμμα θερμίδων, αρχίζει να σπάει τα αποθέματα λιπώδους ιστού του για να τροφοδοτηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Επίσης, αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκουραστεί από τη συνεχή διαδικασία πέψης. Αυτή η φάση επούλωσης βελτιώνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθώντας όσους είναι υπέρβαροι και βρίσκονται στο προδιαβητικό στάδιο.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αυτή η νηστεία είναι ένας πολύ δύσκολος τρόπος νηστείας και δεν είναι για όλους. Αν γενικώς δεν κάνετε νηστείες, ένας αρχάριος θα δυσκολευτεί σε αυτή την αυστηρή νηστεία 36 ωρών. Εάν αντίθετα συνηθίζετε να νηστεύετε μπορεί το σώμα σας να είναι έτοιμο να επιδοθεί σε αυτή τη μορφή νηστείας. Δεν είναι μόνο η δύναμη θέλησης, είναι και αν το σώμα είναι έτοιμο να μείνει χωρίς τροφή για πολλές ώρες.
Επιπλέον, αυτή η νηστεία το πιθανότερο είναι να μην προσφέρει οφέλη στο σώμα, γιατί μπορεί να αναγκαστεί να συγκρατεί το λίπος για να επιβιώσει και να “σπάει” τους μύες ή τις πρωτείνες του σώματος. Άλλα πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση και αφυδάτωση.
Παράλληλα, άτομα που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η χαμηλή αρτηριακή πίεση ή προβλήματα με το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες επιπλοκές αυτής της νηστείας.
φωτό: shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ετερόφυλη και ομόφυλη απιστία: Υπάρχουν διαφορές;
Το παρασκήνιο για τα λεφτά του RRF και η αποκάλυψη του ΕΟΦ για τα φάρμακα