Ο δεύτερος «εγκέφαλος» του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, αποκαλεί η επιστημονική κοινότητα το έντερο, καθώς μέσα από δεκάδες μελέτες έχει αποδείξει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του εντέρου με τον εγκέφαλο και το πώς το μικροβίωμα του πρώτου μπορεί να διαταράξει την ψυχική υγεία και ισορροπία, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, και αντιστρόφως.
Το μηλόξυδο είναι ένα αμφιλεγόμενο, ρόφημα. Βοηθά πραγματικά στην απώλεια βάρους, στο σάκχαρο στο αίμα και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου;
«Όλοι έχουμε δει τα οφέλη του μηλόξιδου στην υγεία και ευεξία του εντέρου, αλλά είναι γεγονός ή μόδα;» λέει ο γαστρεντερολόγος Δρ Will Bulsiewicz.
https://www.instagram.com/reel/CxWaDXUROzS/?utm_source=ig_embed&ig_rid=522473c7-05c7-4258-8845-96cfb22b7cb8
«Το μηλόξυδο, όπως και άλλες μορφές ξιδιού, μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας από τα γεύματα, να μειώσει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται και πραγματικά να μας κάνει πιο ικανοποιημένους», εξήγησε ο Bulsiewicz. «Έτσι, υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση ξιδιού μετά τα γεύματα και αυτό περιλαμβάνει το μηλόξυδο».
Το μηλόξυδο παρέχει προβιοτικά στον οργανισμό, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και βοηθά στη διαδικασία της πέψης, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο. Επίσης, έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τα περιττά υγρά που δημιουργούν φούσκωμα, κάνοντας την πρησμένη κοιλιά πιο επίπεδη.
Όταν αγοράζετε ειδικά μηλόξυδο, φροντίστε να αναζητήσετε συγκεκριμένες ετικέτες που προτείνει ο Bulsiewicz για να βοηθήσετε στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου.
«Το πλεονέκτημα του μηλόξυδου είναι ότι δεν είναι παστεριωμένο και έχει ζωντανά ενεργά μικρόβια», είπε.
Λειτουργεί ως ‘’καθαριστικό’’ στο έντερο
Ως ξύδι έχει πολλές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αξιοποίησέ τις για την εξόντωση μικροοργανισμών που βρίσκονται στα φρέσκα λαχανικά, αραιώνοντας μηλόξυδο με νερό. Αφού τα πλύνεις, στη συνέχεια τα ξεβγάζεις καλά και τα απολαμβάνεις καθαρά και υγιεινά.
Πώς μπορείτε λοιπόν να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας;
Ο Bulsiewicz αναφέρει ότι είναι «σημαντικό να αραιώσετε» το ξύδι λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στα δόντια σας όταν το πίνετε κατευθείαν.
Μηλόξυδο, νερό και χυμός λεμονιού (με προαιρετικό γλυκαντικό) είναι ό,τι χρειάζεται για να φτιάξετε ένα ρόφημα που θα ηρεμεί το έντερο. Μπορεί να έχετε ήδη αυτά τα τρία συστατικά, οπότε δοκιμάστε το!
Διαβάστε επίσης
Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε την ημέρα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και την άσκηση
Τροφές που μας φτιάχνουν άμεσα τη διάθεση και κάνουν καλό στην υγεία