Σόγια: Μύθοι, αλήθειες και λόγοι για να τη βάλεις στο πιάτο σου

Κάποτε θεωρούνταν «μόδα των χορτοφάγων». Σήμερα όμως, η σόγια έχει κερδίσει τη θέση της στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα διατροφικά πλάνα ακόμη και των πιο παραδοσιακών καταναλωτών. Από το γάλα σόγιας και το τόφου μέχρι τα plant-based burger, το μικρό αυτό όσπριο πρωταγωνιστεί σε μια νέα εποχή πιο υγιεινής διατροφής.

Μικρή, αλλά θαυματουργή

Η σόγια είναι πλούσια σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, ενώ είναι και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή των Ασιατών εδώ και αιώνες.

Όπως εξηγεί η Julie Stefanski, RDN, κλινική διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας: «Η σόγια είναι μια από τις ελάχιστες φυτικές τροφές που παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη με αυτή του κρέατος. Είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τα ζωικά προϊόντα, χωρίς να χάσουν σε θρεπτική αξία».

Είναι ασφαλής; 

Πολλά έχουν γραφτεί για τις ισοφλαβόνες, τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει η σόγια. Υπήρξαν φήμες ότι «μπερδεύουν» τις ορμόνες ή αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες μελέτες καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μέτρια κατανάλωση σόγιας όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά ενδέχεται να έχει προστατευτική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου και την υγεία της καρδιάς», επισημαίνει η Stefanski.

Η σόγια υπάρχει σε πολλές μορφές:

  • Γάλα σόγιας (ιδανικό για smoothies και καφέ)
  • Τόφου (ψητό, σε σαλάτες ή stir-fry)
  • Edamame (πράσινα φασόλια σόγιας, στον ατμό)
  • Tempeh (ζυμωμένη σόγια, πλούσια σε προβιοτικά)
  • Σόγια σε μορφή κιμά (για φυτικά burgers ή σάλτσες)

Η σόγια είναι εξαιρετική επιλογή για:

  • Παιδιά και εφήβους, ως πηγή πρωτεΐνης χωρίς χοληστερόλη
  • Γυναίκες στην εμμηνόπαυση, χάρη στις φυτοοιστρογονικές της ιδιότητες
  • Αθλητές, καθώς βοηθά στη μυϊκή αποκατάσταση

Όπως με όλα τα τρόφιμα, το κλειδί είναι η ποικιλία. Η σόγια δεν χρειάζεται να αντικαταστήσει κάθε ζωική πρωτεΐνη, αλλά σίγουρα αξίζει να την εντάξεις στο εβδομαδιαίο σου μενού, αναφέρει η Stefanski.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας το καλοκαίρι;

Οι «βιταμίνες της χαράς»: Ποιες τροφές ανεβάζουν φυσικά τη διάθεσή μας;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.