Μια νέα τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στα social media και, συγκεκριμένα, στο TikTok. Το αποκαλούν Oatzempic, ένας λεκτικός συνδυασμός της λέξης “oats” (βρώμη), με το φάρμακο Ozempic.
Η συνταγή είναι απλή: μισή κούπα βρώμη, χυμό από ένα λάιμ, νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις λίγη κανέλα. Το ρόφημα καταναλώνεται συνήθως το πρωί και σύμφωνα με TikTokers που το δοκίμασαν, «κόβει την πείνα» για αρκετές ώρες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην το μετατρέπετε σε μαγική λύση
Η κλινική διαιτολόγος Sara Riehm, ειδικευμένη στη διαχείριση βάρους, σχολιάζει πως το Oatzempic δεν είναι πανάκεια. «Αν και δύσκολα θα οδηγήσει από μόνο του σε σημαντική απώλεια βάρους, θα μπορούσε, η βρώμη, να είναι χρήσιμο εργαλείο στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου διατροφής και άσκησης».
Η Riehm εξηγεί ότι, η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη και ενισχύουν τον κορεσμό, ενώ σημειώνει πως η προσθήκη κανέλας προσφέρει γεύση χωρίς θερμίδες. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για τις «λιποδιαλυτικές» ιδιότητες του λάιμ.
«Το oatzempic δεν είναι επικίνδυνο, εκτός αν χρησιμοποιείται ως μοναδική πηγή τροφής. Δεν πρέπει να αντικαθιστά τα γεύματα, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά», τονίζει.
Οι φυτικές ίνες είναι το «κλειδί»
Η διατροφολόγος Robin DeCicco, εμφανίζεται πιο επιφυλακτική απέναντι στη νέα τάση:
«Ο κόσμος ψάχνει γρήγορες λύσεις για την απώλεια βάρους, αγνοώντας ότι η πραγματική αλλαγή απαιτεί συνήθειες και συνέπεια», δηλώνει. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη των φυτικών ινών, αμφισβητεί τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του ροφήματος.
«Ίσως βοηθά κάποιους που δεν κατανάλωναν ίνες στο παρελθόν και τώρα νιώθουν λιγότερη ανάγκη για ζάχαρη ή “τσιμπολόγημα”. Όμως μισή κούπα βρώμης δεν εξηγεί από μόνη της απώλεια βάρους», εξηγεί.
Η DeCicco επισημαίνει επίσης ότι το oatzempic στερείται βασικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη – κάτι που το καθιστά μη ισορροπημένο υποκατάστατο γεύματος.
Προσωρινή απώλεια βάρους
Οι ειδικοί συμφωνούν πως οποιαδήποτε αλλαγή που οδηγεί σε θερμιδικό έλλειμμα μπορεί να φέρει προσωρινή απώλεια βάρους. Αν όμως αυτό βασίζεται σε μη ρεαλιστικές ή περιοριστικές πρακτικές, το αποτέλεσμα δύσκολα διατηρείται.
«Δεν είναι βιώσιμο να ζεις με υγρά γεύματα μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζει η DeCicco. «Η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους απαιτεί αλλαγή συμπεριφορών, όχι περιστασιακές τάσεις».
Photo Shutterstock
Βρώμη: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι από την κατανάλωσή της
Γιατί νιώθετε λαχτάρα για γλυκό ή αλμυρό, κατά την περίοδο