Τι να τρως και τι να αποφεύγεις όταν έχεις γαστρίτιδα

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου που προκαλεί ενόχληση και πόνο στην περιοχή. Μπορεί να εμφανιστεί από διάφορες αιτίες, όπως η λήψη φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ, το στρες ή η παρουσία βακτηρίων. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή (οξεία) ή να διαρκεί περισσότερο (χρόνια), και η έγκαιρη αντιμετώπισή της είναι κρίσιμη για την αποφυγή επιπλοκών.

Τα πρώτα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και συχνά μοιάζουν με άλλες πεπτικές διαταραχές.Η αναγνώρισή τους νωρίς βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Πόνος στο στομάχι: Συχνά εμφανίζεται στην άνω κοιλιακή περιοχή και μπορεί να είναι είτε ήπιος είτε έντονος.

Αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα): Ακόμη και μετά από μικρά γεύματα, μπορεί να υπάρχει δυσφορία.

Δυσπεψία: Περιλαμβάνει κάψιμο ή ενόχληση στο στομάχι.

Μείωση της όρεξης: Η δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή προς το φαγητό.

Ναυτία ή τάση για εμετό: Σε κάποιες περιπτώσεις η γαστρίτιδα συνοδεύεται από στομαχική αναστάτωση.

Τι να προτιμήσετε στη διατροφή

Η σωστή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση του στομάχου, αναφέρει η διατροφολόγος, Cynthia Sass. 

Φρούτα με χαμηλή οξύτητα: Μπανάνες, μήλα, αχλάδια και πεπόνια είναι ασφαλείς επιλογές.

Λαχανικά στον ατμό ή βραστά: Καρότα, κολοκυθάκια, γλυκοπατάτες και σπανάκι είναι φιλικά προς το στομάχι.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Όπως βρώμη, καστανό ρύζι και κινόα, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού.

Άπαχη πρωτεΐνη: Κοτόπουλο, ψάρι και φυτικές πηγές όπως το τόφου είναι προτιμότερες από τα λιπαρά κρέατα.

Προβιοτικά τρόφιμα: Γιαούρτι, κεφίρ και ζυμωμένα προϊόντα βοηθούν την εντερική χλωρίδα.

Υγιή λιπαρά: Το ελαιόλαδο και το αβοκάντο προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τι να αποφύγετε

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να χειροτερέψουν τη γαστρίτιδα, προκαλώντας επιπλέον ερεθισμό.

  • Καυτερά και πολύ καρυκευμένα φαγητά
  • Εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια) και ντομάτες: Υψηλά σε οξύτητα.
  • Τηγανητά και λιπαρά φαγητά
  • Ροφήματα με καφεΐνη (καφές, αναψυκτικά)
  • Αλκοολούχα ποτά

Συμβουλές καθημερινότητας για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας

Μικρά και συχνά γεύματα: Αποφύγετε το υπερβολικό φαγητό σε μία δόση.

Μην τρώτε πριν τον ύπνο: Αφήστε χρόνο για πέψη πριν ξαπλώσετε.

Διαχειριστείτε το άγχος: Το στρες επηρεάζει άμεσα το στομάχι. Βρείτε τρόπους χαλάρωσης όπως γιόγκα ή διαλογισμό.

Επαρκής ενυδάτωση: Πίνετε νερό τακτικά, αλλά μην το παρακάνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από γαστρίτιδα, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για σωστή διάγνωση και καθοδήγηση. Με την κατάλληλη φροντίδα και διατροφική προσέγγιση, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, σημειώνει η Sass.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τα μυστικά για επιτυχημένη δίαιτα: Πώς να χάσεις βάρος με υγεία και διάρκεια

Η πρωτεΐνη, βασικό συστατικό της διατροφής στην τρίτη ηλικία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.