Τα μυστικά για επιτυχημένη δίαιτα: Πώς να χάσεις βάρος με υγεία και διάρκεια

Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη παλεύουν καθημερινά με τα περιττά τους κιλά. Ίσως το έχεις κάνει και εσύ και πέτυχες ή απέτυχες. Η δίαιτα δεν είναι τιμωρία, δεν είναι φάση και σίγουρα δεν είναι κάτι που κρατά “μέχρι να χωρέσεις στο παντελόνι”. Είναι μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό σου. Για να έχεις ενέργεια, για να νιώθεις καλά με το σώμα σου, για να προλάβεις προβλήματα υγείας και για να έχεις ποιότητα ζωής.

Για να πετύχει πραγματικά μια δίαιτα, δεν αρκεί απλώς να μειώσεις θερμίδες ή να «κόψεις» φαγητά. Χρειάζεται στρατηγική, συνέπεια και ψυχολογία, λέει η διατροφολόγος, Liz Vaccariello. Σύμφωνα με την ειδικό, το μυστικό σε όλη τη διαδικασία είναι να μην  αντιμετωπίσετε τη δίαιτα σαν στέρηση ή σαν κάτι προσωρινό, αλλά σαν έναν νέο τρόπο ζωής που δεν θα αλλάξει όταν φτάσετε στο επιθυμητό βάρος.

Πώς όμως μπορείς να την πετύχεις πραγματικά; Όχι για λίγες μέρες, αλλά για πάντα;  Ακουλούθησε τις συμβουλές της Vaccariello.

Βάλε εφικτούς στόχους

Αν θες να χάσεις 15 κιλά, είναι σούπερ. Αλλά όχι όλα μέσα σε 1 μήνα. Το σώμα χρειάζεται χρόνο και ρυθμό. Ο ιδανικός ρυθμός είναι 0,5–1 κιλό την εβδομάδα, λέει η Vaccariello.

Υιοθέτησε τη νοοτροπία του “1% καλύτερα κάθε μέρα”. Κάθε μικρή βελτίωση μετράει.

Κάνε πρόγραμμα – μην κάνεις στερήσεις

Ο οργανισμός χρειάζεται σταθερότητα. Όχι να φας 2 φύλλα μαρούλι το μεσημέρι και να καταλήξεις να τρως όλο το ψυγείο στις 10 το βράδυ. Φάε 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ μέσα στη μέρα. Μάθε να συνδυάζεις σωστά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Προετοίμασε γεύματα από πριν, για να μην καταφεύγεις στο πρόχειρο.

Ζύγισε τις ποσότητες (έστω για αρχή)

Δεν είναι θέμα ελέγχου, είναι θέμα επίγνωσης. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τρώμε “λίγο”, αλλά τελικά οι ποσότητες ξεφεύγουν, αναφέρει η ειδικός. Ένα φλιτζάνι ρύζι = 2 γεμάτες κουταλιές. 1 κουταλάκι λάδι = 10 ml. Ένα μικρό “τσιμπολόγημα” = 100 θερμίδες extra.

Μην κόψεις τα λιπαρά – διάλεξέ τα σωστά

Τα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί) βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών, κρατούν κορεσμό και προστατεύουν την καρδιά. Το να κόψεις τελείως το λίπος μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Νερό, νερό, νερό

Το νερό είναι σύμμαχος σε κάθε δίαιτα:

  • Βοηθά την πέψη
  • Μειώνει την ψευδοπείνα
  • Κάνει το δέρμα σου πιο φωτεινό
  • Πίνε 1 ποτήρι 20’ πριν από κάθε γεύμα – νιώθεις πιο χορτάτη.

Κράτα ημερολόγιο φαγητού 

Γράψε ή φωτογράφισε τι τρως. Όχι για να σε ελέγχεις, αλλά για να μάθεις τον εαυτό σου. Θα δεις μοτίβα: π.χ. «Όταν δεν κοιμάμαι καλά, πεινάω πιο πολύ», ή «Όταν είμαι αγχωμένη, ψάχνω γλυκό».

Μην αποκλείεις πλήρως τα αγαπημένα σου

Αν αγαπάς τη σοκολάτα ή το ψωμί, βάλε τα στο πρόγραμμα, αλλά με μέτρο. Το “ποτέ ξανά” απλά οδηγεί σε υπερφαγία μετά. Ένα μικρό γλυκό την εβδομάδα δεν θα χαλάσει τη δίαιτα – θα τη σώσει από την εγκατάλειψη, υπογραμμίζει η Vaccariello.

Βρες τι σε χορταίνει με λίγες θερμίδες

  • Λαχανικά
  • Πρωτεΐνη (αυγό, κοτόπουλο, όσπρια)
  • Ολόκληρα δημητριακά (π.χ. βρώμη)
  • Αυτά δίνουν όγκο στο στομάχι και κρατούν την πείνα μακριά.

Προσοχή στον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την γρελίνη (ορμόνη της πείνας) και μειώνει τη λεπτίνη (ορμόνη κορεσμού).  7–8 ώρες καλού ύπνου = λιγότερες λιγούρες την επόμενη μέρα.

Η δίαιτα είναι μαραθώνιος

Θα έχεις μέρες που θα ξεφύγεις. Και τι έγινε; Μην τα παρατάς. Δεν ακυρώνεται η προσπάθεια για ένα κομμάτι πίτσα. Ακυρώνεται μόνο όταν τα παρατάς.

Πες στον εαυτό σου: “Είμαι στον δρόμο. Δεν χρειάζεται να είμαι τέλεια, μόνο να συνεχίζω.”

Μην κάνεις δίαιτα, κάνε επανεκκίνηση ζωής

Δίαιτα που βασίζεται σε στέρηση, εξάντληση και “πρέπει”, δεν κρατά, λέει η Vaccariello. Αλλά όταν η επιλογή να φροντίσεις το σώμα σου γίνεται από αγάπη, όλα αλλάζουν: Τρως καλύτερα, κινείσαι περισσότερο, αγαπάς τον καθρέφτη και κυρίως, νιώθεις ζωντανή.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η πρωτεΐνη, βασικό συστατικό της διατροφής στην τρίτη ηλικία

Ψάρια που ανεβάζουν αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.