Πώς η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – Μελέτη

Με τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται παγκοσμίως, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται όλο και πιο σημαντική. Νέα μελέτη ανοίγει πιθανές οδούς για θεραπείες που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των ουδετερόφιλων σε άτομα με παχυσαρκία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Immunology, διαπίστωσε ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά καταστρέφει τη λειτουργία των ουδετερόφιλων – των λευκών αιμοσφαιρίων που σπεύδουν στο σημείο όπου βρίσκεται η λοίμωξη, προκειμένου να καταστρέψουν τα βακτήρια.

 Διατροφή και λοιμώξεις 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως τα παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από λοιμώξεις, αλλά οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτό το φαινόμενο παρέμειναν ασαφείς. Η νέα μελέτη δείχνει ακριβώς πώς το διατροφικό λίπος επηρεάζει την ανοσοποιητική μας άμυνα σε κυτταρικό επίπεδο. Η ομάδα του Μίσιγκαν μελέτησε αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν είτε με ισορροπημένη διατροφή είτε με διατροφή στην οποία το 60% των θερμίδων προερχόταν από λίπος, για περιόδους που κυμαίνονταν από μία εβδομάδα έως τέσσερις μήνες. Αφού απομόνωσαν τα ουδετερόφιλα από το μυελό των οστών και το αίμα των τρωκτικών, υπέβαλαν αυτά τα κύτταρα σε διάφορα τεστ προκειμένου να αξιολογήσουν την αντίδρασή τους σε κοινά βακτήρια.

Διαπιστώθηκε πως τα ουδετερόφιλα από ποντίκια που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα λιπαρών είχαν κακές επιδόσεις σε αυτά τα τεστ. Όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουν το Pseudomonas aeruginosa, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, τα κύτταρα αυτά παγίδευσαν και σκότωσαν σημαντικά λιγότερα βακτήρια σε σύγκριση με ουδετερόφιλα από ποντίκια που τρέφονταν με ισορροπημένη διατροφή.

Γενετική ανάλυση

Παραδόξως, αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν ήταν πιο φλεγμονώδη όπως αναμενόταν. Στην πραγματικότητα, τα ουδετερόφιλα από ποντίκια με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά απελευθέρωσαν λιγότερο παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNFα), ένα μόριο φλεγμονώδους σηματοδότησης.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη γενετική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ουδετερόφιλα από ποντίκια που τρέφονταν με λιπαρά ενίσχυσαν τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό και την αποθήκευση του λίπους. Τα κύτταρα τροποποίησαν τις μεθόδους επεξεργασίας της ενέργειας τους – αντί να καίνε κυρίως γλυκόζη για καύσιμο, στράφηκαν προς το χειρισμό περισσότερου λίπους. Αυτή η μεταβολική προσαρμογή προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητά τους να καταπολεμούν τα βακτήρια.

«Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτοντας τι προκαλεί την εξασθένηση των ουδετερόφιλων που εκτίθενται σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Κανακαντούργκα Σίνγκερ, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Οι ξηροί καρποί που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για νεανικό δέρμα

Μελέτη 30 ετών συστήνει την καλύτερη δίαιτα για υγιή γήρανση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.