Η προφλεγμονώδης διατροφή ήταν το αντικείμενο μελέτης, που έδειξε ότι ότι πολλοί άνθρωποι την ακολουθούν, ακόμη και αν καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά.
Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε τροφές που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Προφλεγμονώδης Διατροφή: Τι να προσέχετε
Σύμφωνα με την νέα μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη φλεγμονώδους διατροφής, ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να εξετάζει τη φλεγμονή στη διατροφή, χρησιμοποιώντας 45 διατροφικά συστατικά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να αναλύσουν τη διατροφή περισσότερων από 34.500 ενηλίκων που συμπεριλήφθηκαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005–2018.
Διαπίστωσαν ότι το 57% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ ακολουθούν μια προφλεγμονώδη διατροφή και ότι αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος για τους μαύρους Αμερικανούς, τους άνδρες, τους νεότερους ενήλικες και τα άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση και εισόδημα.
Το εργαλείο λειτουργεί ορίζοντας τιμές φλεγμονής σε δίαιτες που κυμαίνονται από -9 έως 8, με το 0 να αντιπροσωπεύει μια ουδέτερη δίαιτα. Από τους συμμετέχοντες, περίπου το 34% ακολουθούσε αντιφλεγμονώδεις δίαιτες , ενώ ένα άλλο 9% είχε ουδέτερα διατροφικά φλεγμονώδη επίπεδα.
Παλαιότερες μελέτες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες συνήθως επικεντρώνονται αποκλειστικά στην πρόσληψη ομάδων τροφίμων και μακροθρεπτικών συστατικών και στο πώς ευθυγραμμίζονται με τις γενικές συστάσεις για τη μέτρηση της διατροφής. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι η φλεγμονή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Μπορεί να τρώτε αρκετά φρούτα ή λαχανικά, αλλά να καταναλώνετε πολύ αλκοόλ ή κόκκινο κρέας. Σε αυτή την περίπτωση, η δίαιτά σας θα μπορούσε ακόμα να θεωρείται προφλεγμονώδης, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Rachel Meadows, από το Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Με αυτήν την έρευνα, οι συγγραφείς στοχεύουν να τονίσουν την αξία της προσθήκης αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή κάποιου, όπως σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμάς, πράσινο και μαύρο τσάι, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, λιπαρά ψάρια και μούρα.
Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές χρόνιες παθήσεις, είπαν οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας.
Φυσικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν εμπόδια στην κατανάλωση μιας λιγότερο φλεγμονώδους διατροφής, όπως ότι τα υγιεινά τρόφιμα τείνουν να είναι πιο ακριβά και μπορεί να μην είναι προσιτά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή και όλοι αλληλεπιδρούν – ακόμη και ο ύπνος είναι βασικό συστατικό», είπε η Meadows.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος μαστού: Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος της Αγαπηδάκη, οι δράσεις και οι ιατρικές εξετάσεις
Παθολόγοι: Να αποσυρθεί η δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία