Στην περιπλοκότητα του φαινομένου της παραβατικότητας ανηλίκων, στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βία στους νέους, σημειώνοντας την ανάγκη “να μπορούμε να συνομιλούμε με πολλά διαφορετικά Υπουργεία αλλά και πολλούς διαφορετικούς ειδικούς για να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα“.
Κάνοντας αναφορά στη σειρά “Adolescence” ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή, από πλευράς κυβέρνησης, ξεκίνησε πριν τη σειρά και αυτό δείχνει την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα αυτό. “Δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας που πήρε μια σειρά, η οποία νομίζω ότι μας ταρακούνησε όλους, αλλά μιας βιωματικής προσέγγισης την οποία έχουμε και εμείς σαν γονείς πρωτίστως, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο και όπως δείχνουν τα στοιχεία, δυστυχώς βαίνει προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης όξυνσης. Άρα απαιτεί και από μέρους μας μια πολύ πιο συστηματική και μεθοδική αντιμετώπιση.
Σύνθημα της νέας στρατηγικής είναι η φράση «δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία» με την επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που τη συνέταξε, Βάσω Αρτινοπούλου, να τονίζει ότι «όραμά μας είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία χωρίς βία»..
Έμφαση στην υποστήριξη ανηλίκων
«Όλες οι προτάσεις έχουν συνεκτικό, ολιστικό, ορθολογικό χαρακτήρα. Σε έξι πυλώνες διαρθρώνεται η έκθεση», είπε αρχικά η Βάσω Αρτινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Εγκληματολογίας, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην ολιστική υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων, σύμφωνα με την κ. Αρτινοπούλου, η οποία τόνισε πως τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον φόβο.
Η Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, να εκπαιδεύει το σχολείο μη βίαιους πολίτες, τη θεσμοθέτηση και λειτουργία τεχνικού γυμνασίου, την ενίσχυση της θετικής γονεϊκότητας, την ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη, την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής και ρατσιστικής βίας και της ρητορικής μίσους, την ολιστική υποστήριξη της δευτερογενούς θυματοποίησης, τη δημιουργία ενιαίας διαλειτουργικής μονάδας δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά. Ακόμα, προτείνει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος καταγραφής για τη βία ανηλίκων.
Απλή εφαρμογή γονικού ελέγχου το Kids Wallet
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει η εφαρμογή Kids Wallet, καθώς και πώς λειτουργεί.
1. Είσοδος με κωδικούς taxis
2.Ταυτοποίηση χρήσης της συσκευής από το προστατευόμενο μέλος
3. Ρύθμιση κωδικού γονέα
4. Προσθήκη προγράμματος
5. Στατιστικά χρήσης
Αναλυτικά για το Kids Wallet:
Το Kids Wallet που «ανεβαίνει» από τις 12 το μεσημέρι, σήμερα στοχεύει σε τρία πράγματα:
Parental Control
Age Verification
Εργαλείο ταυτοποίησης
Oπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω των κωδικών TaxisNet του γονέα. Μόλις γίνει η είσοδος, εμφανίζονται αυτόματα τα ανήλικα τέκνα από το Μητρώο Πολιτών. Ο γονέας μπορεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλείας, να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό και να διαμορφώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα χρήσης ανάλογα με τις ώρες, τις ημέρες και τις συνήθειες του παιδιού.
Σημείωσε μάλιστα ότι, το Kids Wallet παρέχει στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των κινητών, δίνοντας στους γονείς πληρέστερη εικόνα για τη συμπεριφορά των παιδιών τους στον ψηφιακό χώρο.
Μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι η υλοποίηση του μέτρου της αποβολής εντός σχολείου, η θεσμοθέτηση της «κοινωνικής εργασίας» στο σχολείο και η δημιουργία πιλοτικά δέκα τεχνικών γυμνασίων.
Θεσμοθέτηση ψηφιακής ενηλικίωσης
Παράλληλα, όσον αφορά τη διαδικτυακή βία, τίθεται ως στόχος η θεσμοθέτηση της «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 έτη, καθώς και η διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχων για την ηλικιακή ταυτοποίηση των χρηστών.
«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ομάδας που τον τελευταίο χρόνο μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου, ενώ επεσήμανε πως «δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» κάνοντας λόγο για αλλαγή οπτικής προκειμένου να ελθει η αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία ώστε να είναι περισσότερες από μια ημέρες στα σχολεία», ανέφερε από την πλευρά της η υπ. Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Η οικογένεια είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας προστασίας των ανηλίκων, εκεί συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού. Όταν λοιπόν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια και γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή αν οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται κακοποιητικές, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία και δεν μιλούν όταν αυτή συμβαίνει», ανέφερε από την πλευρά της, η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου.
Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Παχυσαρκία: Ποια φάρμακα θα είναι δωρεάν, τι λένε οι ασθενείς και 5 ερωτήσεις
Ά. Γεωργιάδης: Αύριο συνάντηση για Ταμείο Καινοτομίας και φαρμακευτική δαπάνη