Η απεικόνιση του εγκεφάλου αποκαλύπτει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Stanford Medicine.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Medicine, ταξινομεί την κατάθλιψη σε βιολογικούς υποτύπους ή «βιότυπους» και προσδιορίζει θεραπείες που είναι πιο πιθανό ή λιγότερο πιθανό να λειτουργήσουν για τρεις από αυτούς τους υποτύπους.
Περίπου το 30% των ατόμων με κατάθλιψη έχουν αυτό που είναι γνωστό ως κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία, που σημαίνει ότι πολλά είδη φαρμάκων ή θεραπείας δεν έχουν βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
Και για έως και τα δύο τρίτα των ατόμων με κατάθλιψη, η θεραπεία αποτυγχάνει να αναστρέψει πλήρως τα συμπτώματά τους σε υγιή επίπεδα.
“Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν υπάρχει καλός τρόπος να γνωρίζουμε ποιο αντικαταθλιπτικό ή είδος θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει έναν συγκεκριμένο ασθενή. Τα φάρμακα συνταγογραφούνται μέσω μιας μεθόδου δοκιμής και λάθους, επομένως μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να φανεί αν ένα φάρμακο λειτουργεί — εάν συμβεί ποτέ. Και το να δοκιμάζει κανείς τόσο καιρό μία θεραπεία χωρίς να δει βελτίωση, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ο στόχος της δουλειάς μας είναι να καταλάβουμε πώς μπορούμε να το πετύχουμε σωστά την πρώτη φορά. Είναι πολύ απογοητευτικό να είσαι σε αυτό το σημείο της κατάθλιψης και να μην έχεις καλύτερη εναλλακτική λύση», λέει η Leanne Williams, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Οι επιστήμονες στη μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν 801 άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος, εντόπισαν έως και έξι διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας στις περιοχές του εγκεφάλου μετά από μαγνητική τομογραφία.
Τύποι κατάθλιψης
Οι ασθενείς με έναν υποτύπο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα στις γνωστικές περιοχές του εγκεφάλου, παρουσίασαν την καλύτερη ανταπόκριση στο αντικαταθλιπτικό βενλαφαξίνη σε σύγκριση με εκείνους που έχουν άλλους βιοτύπους.
Εκείνοι με έναν άλλο υποτύπο, των οποίων οι εγκέφαλοι σε ηρεμία είχαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας μεταξύ τριών περιοχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και την επίλυση προβλημάτων, είχαν καλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων με συμπεριφορική θεραπεία.
Και εκείνοι με έναν τρίτο υποτύπο, που είχαν χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας σε ηρεμία στο κύκλωμα του εγκεφάλου που ελέγχει την προσοχή, ήταν λιγότερο πιθανό να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους με τη συμπεριφορική θεραπεία σε σχέση με εκείνους που είχσν άλλους βιοτύπους.
Διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης με διαφορετικά συμπτώματα
Οι διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης συσχετίζονται επίσης με διαφορές στα συμπτώματα και την απόδοση των εργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή. Όσοι είχαν υπερδραστήριες τις γνωστικές περιοχές του εγκεφάλου, για παράδειγμα, είχαν υψηλότερα επίπεδα ανηδονίας (αδυναμία να αισθανθούν ευχαρίστηση) από εκείνους με άλλους βιοτύπους. Είχαν επίσης χειρότερα αποτελέσματα σε εκτελεστικά καθήκοντα. Εκείνοι με τον υποτύπο που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη συμπεριφορική θεραπεία έκαναν επίσης λάθη σε εργασίες εκτελεστικών λειτουργιών, αλλά είχαν καλή απόδοση σε γνωστικές εργασίες.
Διαβάστε επίσης
Ελπιδοφόρα θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Ξεκινούν οι θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι