«Πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya. Ο  ιός Chikungunya προκαλεί μια ιογενή νόσο που ονομάζεται και πυρετός CHIK. Μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια, κυρίως του είδους Aedes aegypti και Aedes albopictus. Το εμβόλιο, την κυκλοφορία του οποίου συστήνει ο ΕΜΑ, ονομάζεται Ixchiq, είναι κατάλληλο για ενήλικες άνω των 18 ετών και χορηγείται ως εφάπαξ δόση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό Chikungunya, αναπτύσσουν συμπτώματα εντός 3-7 ημερών. Τα πιο κοινά συμπτώματα της οξείας νόσου είναι ο πυρετός και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Συμπτώματα 

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυικό πόνο, πρήξιμο στις αρθρώσεις ή εξάνθημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα, κάποιοι όμως μπορεί να αναπτύξουν επίμονο πόνο στις αρθρώσεις για αρκετούς μήνες ακόμα και πάνω από χρόνο, που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Επίσης, ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να αναπτύξει σοβαρή νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια που παρατηρείται συχνότερα σε νεογνά τα οποία εκτέθηκαν στον ιό κατά τον τοκετό και σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο Chikungunya. Οι λοιμώξεις από τον ιό CHIKV επηρεάζουν τους ανθρώπους κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές και δεν είναι ενδημικός στην Ευρώπη.

Κρούσματα ιού Chikungunya 

Η πλειονότητα των κρουσμάτων στην ΕΕ αφορά ταξιδιώτες που μολύνθηκαν εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ωστόσο, υπήρξαν σποραδικά περιστατικά περαιτέρω μετάδοσης από μολυσμένους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους, κυρίως στη Νότια Ευρώπη όπου πλέον συναντάται το κουνούπι Aedes albopictus. Η εξάπλωση του κουνουπιού λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κρούσματα Chikungunya σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν είχαν εμφανιστεί, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

Μπήκε νερό στο αυτί; Πώς θα το βγάλετε με ασφάλεια

Καύσωνας και αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.