Αντίθετοι είναι οι ψυχίατροι, αλλά και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, για τη μεταφορά ψυχικά πασχόντων, που έχουν εισαγγελική εντολή για ακούσια νοσηλεία και την παραλαβή ψυχικά ασθενών από τους ψυχιάτρους κατά την εισαγωγή τους σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου ή σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, η συγκεκριμένη εγκύκλιος θέτει ζητήματα ασφάλειας για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα, τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου», υπογραμμίζει από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενη και στους ασθενείς αλλά και στους εργαζόμενους.
Ανακοίνωση Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
«Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε την τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, αρμοδίου για τα θέματα ψυχικής υγείας, που αφορά στη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών στο πλαίσιο του Ν. 2071/1992 (Γ3α/Γ.Π.ΟΙΚ.6388-01/02/2024). Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, που έχει άμεση εφαρμογή, οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση μετά από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος.
Ως συνέπεια, αναφέρουν οι ψυχίατροι, εξεταζόμενοι με ποικίλου βαθμού διαταραχή της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες δεν έχουν ως σήμερα καταλλήλως στελεχωθεί και οργανωθεί χωροταξικά. Τα ανωτέρω μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού.
Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Για την εφαρμογή της εγκυκλίου απαιτείται η πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου και ευάριθμου προσωπικού ασφάλειας και φύλαξης προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλής εξέταση, πρώτα από όλα για το άτομο που εξετάζεται, καθώς και η ασφαλής μεταφορά του μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου.
Απαιτείται, επίσης, σημειώνουν οι ψυχίατροι, η διαμόρφωση των χώρων εξέτασης με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η προστασία όλων των εμπλεκομένων μερών και όπως, βεβαίως, επιβάλλεται από τις διεθνείς καλές πρακτικές. Ζητούμε άμεσα την αναστολή της εγκυκλίου μέχρι τουλάχιστον να γίνει η πρόσληψη ευάριθμου ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης από τα νοσοκομεία και βέβαια να διαμορφωθούν σε αυτά κατάλληλοι χώροι εξέτασης.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης της διαδικασίας ακούσια εξέτασης και νοσηλείας δεν μπορεί να είναι αποσπασματική γιατί αυτό οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων. Θα πρέπει και πάλι να απασχολήσει το Υπουργείο Υγείας το σύνολο της διαδικασίας μεταφοράς των ασθενών για ακούσια ψυχιατρική εξέταση», καταλήγει η ανακοίνωσή της ΕΨΕ.