Πολλές απουσίες αναμένονται σήμερα στις σχολικές αίθουσες. Η εκτόξευση των ιώσεων τις τελευταίες εβδομάδες έχει ρίξει στο κρεβάτι πολλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς και είναι έκδηλη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα. COVID-19, γρίπη και άλλες εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού σαρώνουν, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για παράλληλο επιδημικό κύμα.
Η εποχική γρίπη, μάλιστα, είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι η COVID-19, κάτι που παρατηρείται σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων). Στις, δε, ΗΠΑ, τα CDC (Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων) ανακοίνωσαν πως 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από γρίπη και 20 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.
Η εκτόξευση των ιώσεων εντείνει την ανησυχία
Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, εντείνουν την ανησυχία και οι αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας παρακολουθούν το φαινόμενο και προετοιμάζονται, προκειμένου, εάν χρειαστεί, να λάβουν επιπλέον μέτρα.
Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές, η πτώση της θερμοκρασίας και ο συγχρωτισμός αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση της διασποράς των ιών, αυξάνοντας την δραστηριότητά τους.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί γιατί υπάρχει αυτή η έξαρση, αναδημοσιεύοντας το κείμενό του από την εφημερίδα «Καθημερινή».
«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα τρία χρόνια της πανδημίας, όταν εφαρμόζονταν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δεν εκτέθηκε στους εποχικούς ιούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην έχει ακόμη τα απαραίτητα ανοσιακά ερεθίσματα, να μην διαθέτει, δηλαδή, επαρκή ανοσία, η οποία θα περιόριζε την εξάπλωση διαφόρων ιώσεων.
Αποτέλεσμα αυτού του «ελλείμματος» είναι η έξαρση πολλών διαφορετικών ιώσεων και, μάλιστα, σε περιόδους εκτός της συνήθους επιδημικής έξαρσής τους, όπως συνέβη πέρσι με την γρίπη. Ενδέχεται να χρειαστεί άλλος ένας χρόνος, ο δεύτερος από την άρση των περιοριστικών μέτρων, μέχρι να ανακτήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα την ισορροπία, που είχε στην προ COVID-19 περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο SARS-CoV-2 θα είναι πάντα «στο κάδρο»: θα συνεχίσει να υπάρχει με υφέσεις και εξάρσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να αποκλείονται επιδημικά κύματα ακόμη και το καλοκαίρι.
Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ο μεγάλος επιπολασμός της λοίμωξης για τα συστήματα υγείας, αλλά και, κυρίως, για τους νοσούντες, μιας και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του πολυοργανικού συνδρόμου Long Covid, το οποίο, ήδη, ταλαιπωρεί περίπου 36 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη».
Προτεραιότητα ο εμβολιασμός
Τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΔΥ καταγράφει αύξηση στις νοσηλείες όχι μόνο ενηλίκων αλλά και παιδιών, που υποφέρουν από τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού.
Οι προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αυξάνονται, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους συχνά χρειάζεται να περιμένουν αρκετές ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν.
Παράλληλα σε αρκετά φαρμακεία της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, καθώς και σε διαγνωστικά τεστ.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε από την πρώτη, κιόλας, στιγμή, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του, ότι είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς και ότι γίνονται προσπάθειες αυτό να αλλάξει. Επιπλέον συζήτησε αναλυτικά το θέμα της επιδημικής έξαρσης με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και με τον καθηγητή Επιδημιολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.
«Δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας πανικός. Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, πού όμως; Ούτε στις εντατικές, ούτε στους θανάτους. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές, διότι έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, της COVID-19 και της γρίπης. Όμως τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία.
Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10, από την εποχή που ήμασταν σε πίεση. Δεν υπάρχει ζήτημα. Να ακούν, όμως, οι ασθενείς τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
«Οι γιατροί υπολογίζουν ότι η κορύφωση αυτών των δύο επιδημιών θα γίνει σε περίπου 2-3 εβδομάδες από σήμερα. Άρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δούμε την κορύφωση αυτού του φαινομένου και από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει σιγά – σιγά να αποκλιμακώνεται, ως τον Μάρτιο οπότε θα έχει τελειώσει».
Φόβοι για την διασπορά στα σχολεία
Η Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, επισημαίνει: «Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής, τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες. Η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε: «Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορωνοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων».
Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει, ήδη, από την Πέμπτη οδηγίες, βάσει των οποίων πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. «Η επιστροφή των μαθητών θα γίνει οργανωμένα και όποιος γονέας διαβάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις τηρήσει, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.
Διαβάστε επίσης
Ν. Θωμαΐδης: Τριπλάσια η χρήση κοκαΐνης την τελευταία 10ετία – Ποια χρονιά άλλαξαν όλα
COVID-19: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου