Οι παιδικές λοιμώξεις από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στην Ευρώπη, μετά τα αυξημένα κρούσματα με πνευμονία στην Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκαν 541 περιστατικά στην Δανία, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση τα κρούσματα των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στην Ελβετία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet Microbe.
Η αρχή έγινε με την Κίνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άρρωστα παιδιά συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία. Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα δημιούργησε φόβους ότι πίσω από την αύξηση κρύβεται ένα νέο παθογόνο. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι «Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχει ανιχνευθεί κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο, ούτε ασυνήθιστες κλινικές ενδείξεις, αλλά μόνο μια γενική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών που οφείλονται σε γνωστά παθογόνα».
Αναμενόμενη έξαρση
Ο Χάνε-Ντόρθε Έμποργκ, ερευνήτρια του Ορολογικού Ινστιτούτου, δήλωσε πως η έξαρση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός εκτέθηκε παθογόνα από τα οποία είχε μείνει προστατευμένος τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Η Δανία ούτως ή άλλως καταγράφει επιδημίες ανά περίπου τέσσερα χρόνια, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 2018, επισήμανε η ερευνήτρια.
«Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των λοιμώξεων από μυκόπλασμα ήταν εξαιρετικά χαμηλός, και επομένως δεν είναι περίεργο που έχουμε τώρα επιδημία» είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσθετα δεδομένα από την Κίνα για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας.
Οι κινεζικές αρχές απάντησαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε γνωστά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), όμως η αύξηση των νοσηλειών οφείλεται κυρίως στο μυκοβακτήριο.
Και σε αυτή την περίπτωση, ειδικοί καθησυχάζουν ότι η έξαρση συνδέεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά στην περίπτωση της Κίνας.
Πνευμονία από μυκόπλασμα
Το Mycoplasma pneumoniae είναι συχνή αιτία πνευμονίας, συχνά όμως προκαλεί ήπια νόσο που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ωστόσο το βακτήριο είναι συχνά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την αντιμετώπισή του. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.
Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.
Σε επιφυλακή οι έλληνες επιστήμονες
Για την έξαρση ενός τύπου πνευμονίας μίλησε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και καθησύχασε λέγοντας ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα.
Όπως σημείωσε «προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή, απλά βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον» ενώ τέλος ερωτηθείς για την έξαρση κοξάκι σε ορισμένες περιοχές ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις».
Διαβάστε επίσης
RSV: Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό που προκαλεί πνευμονία και ποια η αξία του εμβολιασμού