«Η εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο είναι αναγκαία, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το όφελος, να συνδράμει την αύξηση της επιβίωσης και να εγγυηθεί τη συνέχεια μέσα από σαφή χρονοδιαγράμματα, συνέργειες, αξιολογήσεις και προσαρμογές».
Με κεντρικό αυτό το συμπέρασμα από την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργου Καπετανάκη, ολοκληρώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου για τις πολιτικές υγείας του Καρκίνου που διοργανώθηκε από την Boussias Events με την παρουσία περισσοτέρων από 140 συμμετεχόντων και 32 διακεκριμένων ομιλητών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με κεντρικό θέμα: “Οι προκλήσεις στη μάχη κατά του καρκίνου: Κόστος, πρόληψη, πρόσβαση και θεραπευτικά μονοπάτια», το συνέδριο φέτος επικεντρώθηκε στις εθνικές προκλήσεις, τις στρατηγικές και τα οικονομικά του καρκίνου, τα μητρώα ασθενών, και το ρόλο των ασθενών στα κύρια ζητήματα που τους αφορούν.
Αναγκαία η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο
«Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διάλυση των σιλό στις διαδικασίες ελέγχου και φροντίδας του καρκίνου, προωθώντας τη συνεργασία, τον συντονισμό και την ενσωμάτωση μεταξύ των ενδιαφερομένων που εμπλέκονται στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία του καρκίνου, την ανακουφιστική φροντίδα και την επιβίωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στο πλαίσιο της ομιλίας του.
Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι το Υπουργείο συνεχίζει τις απαραίτητες δράσεις για την ολοκλήρωσή του, προκειμένου να είναι βιώσιμο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται προσπάθειες να υπάρξει αξιολόγηση των προγραμμάτων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και συγκεκριμένα για το «Φώφη Γεννηματά» που ήδη εφαρμόζεται, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει την ίδια αξία σε διαφορετικά μέρη της χώρας, ποιες ηλικίες ασθενών ωφελούνται ιδιαίτερα, τι ελλείψεις υπάρχουν κ.ά. Παράλληλα, στόχος είναι στα προγράμματα να συνδεθεί και το after screening pathway, ώστε να διευκολυνθούν οι ασθενείς γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν μετά από κάθε διάγνωση.
Έμφαση δίνει το Υπουργείο και στην ένταξη της ανακουφιστικής φροντίδας και της κατ’οίκον φροντίδας, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα όπως τόνισε η κ. Αγαπηδάκη. Αναφερόμενος στα οριζόντια θέματα που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να βελτιωθεί η περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες σημείωσε την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποζημίωσης βιοδεικτών, καθώς όπως είπε στην Ελλάδα αποζημιώνονται ακριβές καινοτόμες θεραπείες, αλλά όχι η εξέταση βιοδεικτών που θα δείξουν ποιοι ασθενείς με καρκίνο θα ωφελούνταν περισσότερο από αυτές τις θεραπείες, η ανάγκη υποστηρικτικού πλαισίου για τους ασθενείς τελικού σταδίου, καθώς και τους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών.
Ενίσχυση συμμετοχής των ασθενών στην ψηφιακή μεταρρύθμιση – Μεγάλο στοίχημα της ΕΕ η ομογενοποίηση των δεδομένων
Στην τεχνολογία που έρχεται και που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην φροντίδα των ασθενών εστίασε την ομιλία του ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ομογενοποίηση των δεδομένων που προέρχονται από ασθενείς. «Μόνο εάν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα σε ένα κοινό τόπο θα μπορέσουμε να πείσουμε τις εταιρείες να φέρουν επενδύσεις στην Ευρώπη και να παραχθούν φάρμακα που θα είναι αποτελεσματικά, οικονομικά και θα παράγονται στις απαιτούμενες ποσότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΣΦΕΕ για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον καρκίνο
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου παρέθεσε τις προτεραιότητες που ο ΣΦΕΕ θεωρεί απαραίτητες για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο: α) τη βελτίωση της ανακουφιστικής φροντίδας, β) την ανάπτυξη πλαισίου για την αποζημίωση των βιοδεικτών (αναφέροντας ότι η λίστα είναι αναχρονιστική) και γ) τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, στην οποία μεγάλο κομμάτι θα καλύψουν οι θεραπείες για τον καρκίνο.
Στις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά την ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας αλλά και στο έργο που επιτελεί η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», εστίασε την ομιλία της η Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος – Ογκολόγος και Διευθύντρια της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία». Όπως ανέφερε «το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε και η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής, η οποία ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα κινηθεί».
Διαβάστε επίσης
Το συσσωρευμένο στρες επηρεάζει τις αρτηρίες και αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης
Σε αποδρομή ο Ιός Δυτικού Νείλου- Ένα κρούσμα την τελευταία εβδομάδα