Τριχόπτωση στα παιδιά: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει

Η τριχόπτωση στα παιδιά δεν είναι ασυνήθιστη. Το κεφάλι έχει περίπου 100.000 τρίχες. Η τρίχα περνά μια περίοδο ανάπτυξης κατά την οποία μεγαλώνει και στη συνέχεια περνά μια περίοδο ηρεμίας, που διαρκεί 60-90 μέρες και μετά πέφτει.

Τα περισσότερα νεογέννητα χάνουν τα μαλλιά τους τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η απώλεια είναι ιδιαίτερα αισθητή στην πίσω περιοχή του κεφαλιού, γιατί στο σημείο αυτό υπάρχει συνεχής τριβή, αφού τον περισσότερο χρόνο τα νεογέννητα είναι ξαπλωμένα. Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση στα παιδιά, όπως αναφέρει ο παιδίατρος, Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής,  είναι οι εξής:

Δερματοφύτωση τριχωτού κεφαλής

Η δερματοφύτωση τριχωτού κεφαλής είναι μια συχνή αιτία απώλειας μαλλιών στα παιδιά. Οφείλεται σε μύκητα που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το σκύλο ή την γάτα. Πολύ συχνά μεταδίδεται από παιδί σε παιδί, όταν αυτά μοιράζονται προσωπικά τους αντικείμενα όπως χτένες, πετσέτες που νίβονται, μαξιλάρια. Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα σχεδόν πάντοτε, οφείλεται στο μύκητα M. canis.

Οι τρίχες που προσβάλλονται από το μύκητα αποσπώνται εύκολα με ελαφρό τράβηγμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται στο κεφάλι περιοχές διαμέτρου 1-6 εκατοστών χωρίς μαλλιά. Το δέρμα στις περιοχές αυτές δεν είναι υγιές.. Είναι κόκκινο, φουσκωμένο και κάποτε παρουσιάζει φυσαλίδες.

Η θεραπεία της δερματοφύτωσης του τριχωτού κεφαλής γίνεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα (γκριζεοφουλβίνη), που δίνονται από το στόμα για διάστημα τουλάχιστο έξι βδομάδες. Επίσης, ο γιατρός πιθανότατα να συστήσει κάποιο ειδικό σαμπουάν. Η τοπική θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κόβετε εντελώς κοντά τα μαλλιά του παιδιού ή να ξυρίζετε το κεφάλι του. Δεν πρόκειται να προσφέρετε τίποτα στη θεραπεία. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μόλις ξεκινήσει τη θεραπεία και αφού κάνει το πρώτο μπάνιο με το ειδικό σαμπουάν.

Γυροειδής αλωπεκία

Τα παιδιά με την νόσο αυτή ξαφνικά και χωρίς καμιά αιτία αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους. Η τριχόπτωση είναι κατά τόπους. Έτσι δημιουργούνται στο κεφάλι στρογγυλές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου μαλλιά. Το δέρμα της περιοχής αυτής, είναι τελείως φυσιολογικό. Οι τρίχες στην περιφέρεια των βλαβών είναι κοντές και έχουν την μορφή “θαυμαστικού”.
Δεν ξέρουμε πού οφείλεται η νόσος αυτή, αλλά πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα έντονου άγχους. Η γυροειδής αλωπεκία δεν απειλεί τη ζωή του παιδιού αλλά προκαλεί αναμφισβήτητα αισθητικό πρόβλημα, που μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί.

Ευτυχώς η πλειοψηφία των παιδιών θα ξανααποκτήσουν τα μαλλιά τους σε διάστημα 6-12 μήνες. Σπανιότατα (1-2%) μπορεί το παιδί να χάσει όλα τα μαλλιά της κεφαλής του. Όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική απώλεια τριχών τόσο χειρότερη είναι και η πρόγνωση. Επίσης χειρότερη είναι η πρόγνωση αν οι βλάβες εντοπίζονται στην περιοχή της κεφαλής. Τα καινούρια μαλλιά μπορεί στην αρχή να είναι άσπρα, αλλά στη συνέχεια θα πάρουν το κανονικό τους χρώμα. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την αρρώστια, αλλά ο δερματολόγος σας μπορεί να χορηγήσει τοπικά ή και από το στόμα κορτιζόνη.

Καταστροφή των μαλλιών από τη συνεχή “περιποίηση”

Τα κορίτσια και ειδικά οι έφηβες δυστυχώς, πολλές φορές αντί να περιποιούνται τα μαλλιά τους τα ταλαιπωρούν. Το πολύ συχνό πλύσιμο, χτένισμα, το ίσιωμα των μαλλιών ή αντίθετα οι προσπάθειες τους να σγουρύνουν τα μαλλιά τους καταστρέφουν την τρίχα. Επίσης το συχνό στέγνωμα με ζεστό αέρα καθώς και οι συχνές αλλαγές στο στιλ των μαλλιών, ειδικά αν αυτό προϋποθέτει τέντωμα των μαλλιών τότε οδηγεί ,στην καταστροφή τους. Η καλύτερη θεραπεία είναι να αφήσετε τα μαλλιά του κοριτσιού για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ησυχία τους.

Τριχοτιλλομανία

Προκαλείται από το τράβηγμα και εκρίζωση των τριχών από το ίδιο το παιδί, αναφέρει ο κ.Χατζηπαναγής. Εντοπίζεται στο δεξί ή αριστερό μέρος της κεφαλής, ανάλογα με το αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Αποτελεί ένα tic “καθ` έξιν κίνηση”, συνήθεια. Τη συνήθεια αυτή, την έχουν τα παιδιά συνήθως την ώρα που διαβάζουν ή όταν παρακολουθούν τηλεόραση ή όταν πάνε για ύπνο. Η καλύτερη θεραπεία είναι μην δίνεται σημασία στην κακή αυτή συνήθεια του παιδιού σας, αλλά να βρείτε την πραγματική αιτία που το κάνει να είναι ανήσυχο και νευρικό.

Άλλες αιτίες

Ο ψηλός πυρετός για πολλές μέρες, το έντονο άγχος, οι εξαντλητικές δίαιτες αναστέλλουν την ανάπτυξη των μαλλιών και οι τρίχες πέφτουν στην περίοδο ηρεμίας. Το αποτέλεσμα είναι 2-4 μήνες αργότερα να παρατηρηθεί ένας έντονος ρυθμός τριχόπτωσης που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωμα των μαλλιών της κεφαλής. Μάλιστα θα σας εντυπωσιάσει, γιατί δεν θα βρίσκετε τίποτα που να έχει σχέση με το παιδί σας. Αν όμως ψάξετε λίγο πίσω θα βρείτε έναν από τους παράγοντες που αναφέρονται πιο πάνω. Αν ο παράγοντας, που προκάλεσε την τριχόπτωση έχει περάσει, τότε πολύ σύντομα το παιδί σας θα επανεύρει τα κανονικά του μαλλιά.

Διαβάστε επίσης 

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά το καλοκαίρι 

Τα λάθη που κάνουμε στην αλλαγή πάνας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.