Αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από σοβαρή COVID-19, οι ερευνητές έχουν βρει μια πιθανή νέα σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, υποδηλώνει ότι ένα άτομο που αναπτύσσει σοβαρή COVID-19 μπορεί επίσης να ζει με αδιάγνωστο καρκίνο.
Μελέτη συνδέει την σοβαρή COVID-19 με αδιάγνωστο καρκίνο
Στην έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που νοσηλεύονταν με σοβαρή COVID-19 είχαν 31% αυξημένη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο τους μήνες που ακολούθησαν, σε σύγκριση με άτομα που νοσηλεύτηκαν για άλλους λόγους και άτομα με COVID-19 που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Η ανάλυση έλαβε υπόψη μια σειρά από μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η ηλικία, το φύλο, οι συννοσηρότητες (άλλα προβλήματα υγείας εκτός από την COVID-19) και οι διαταραχές εθισμού.
«Εάν τα ευρήματά μας μελετηθούν και από άλλους επιστήμονες, ο έλεγχος για ορισμένους καρκίνους – για παράδειγμα, του παχέος εντέρου, των νεφρών, του πνεύμονα, του αίματος – σε περίπτωση σοβαρών μορφών COVID θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία», λέει ο Antoine Flahault, MD, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία.
Οι ερευνητές περιέλαβαν πάνω από 41.000 άτομα στη Γαλλία που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 και συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε αυτήν την ομάδα με σχεδόν 714.000 άτομα που δεν νοσηλεύτηκαν για COVID-19. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου 60 ετών και λίγο πάνω από τα δύο τρίτα ήταν άνδρες. κανένας δεν είχε ιστορικό καρκίνου τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Ο Δρ Flahaut και οι συνεργάτες του εξέτασαν αρχεία υγείας όσων νοσηλεύτηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 31 Αυγούστου 2021, περίοδος που καλύπτει την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του τέταρτου κύματος στη Γαλλία.
Η παρακολούθηση ήταν από την ημερομηνία εισαγωγής στη ΜΕΘ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν 2,2% στην ομάδα που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 έναντι 1,5% στην ομάδα ελέγχου.
Αυτός ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου: του νεφρού, του αιματολογικού καρκίνου, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Εστιάζοντας μόνο στους καρκίνους του αίματος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ομάδα που νοσηλεύτηκε με COVID-19 είχε σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστεί με λευχαιμία, μυέλωμα ή λέμφωμα μη Hodgkin σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων για τους ακόλουθους καρκίνους: λέμφωμα Hodgkin, μελάνωμα και καρκίνους του μαστού, του προστάτη, των νεφρών, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης ή της μήτρας.
«Η γνώση αυτού μπορεί να εγείρει το ερώτημα του στοχευμένου προσυμπτωματικού ελέγχου για αυτούς τους συγκεκριμένους καρκίνους», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Adeline Dugerdil, MD, ιατρός στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. «Λοιπόν, το ερώτημα θα πρέπει να είναι: Πρέπει να παρέχουμε προσυμπτωματικό έλεγχο για αυτούς τους συγκεκριμένους καρκίνους για άτομα που εξέρχονται από την εντατική με σοβαρή COVID;»
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος ανίχνευσης καρκίνου;
Όσον αφορά το γιατί ορισμένοι καρκίνοι ήταν πιο διαδεδομένοι μεταξύ των ασθενών με σοβαρή COVID-19, η απάντηση δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
«Πιστεύω ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα φαίνεται ξεκάθαρος, καθώς ο ιός COVID-19 είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους πνεύμονες», λέει στο everydayhealth.com ο Manali Patel, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής που ειδικεύεται στην ογκολογία στο Stanford Health Care στην Καλιφόρνια. Προσθέτει ότι η υψηλότερη συχνότητα κακοηθειών νεφρού, παχέος εντέρου και αιματολογικών όγκων υποστηρίζει την θεωρία ότι ο ιός COVID-19 είναι αγγειακή νόσος, που σημαίνει ότι σχετίζεται με τα αιμοφόρα αγγεία.
Ο Δρ Πατέλ, τονίζει ότι η ανάλυση δεν δείχνει ότι η COVID-19 προκαλεί κάποιον από αυτούς τους καρκίνους.
«Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά παραμένει ασαφές εάν αυτή η συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης COVID-19 και του καρκίνου είναι, όπως προτείνουν οι συγγραφείς, ένας βιοδείκτης για αδιάγνωστο καρκίνο ή εάν η COVID-19 προάγει τον καρκίνο», λέει.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε εάν η COVID-19 μπορεί πράγματι να είναι ένας ιός που προκαλεί καρκίνο, παρόμοιος με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τον ιό Epstein-Barr , σύμφωνα με τον Patel.
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι μη εντοπισμένοι καρκίνοι μπορεί να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν αρχικά σοβαρή COVID-19.
«Μια υποκείμενη πάθηση που οδηγεί σε κάποια μορφή ανοσοκαταστολής, όπως προϋπάρχοντες καρκίνοι, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής μορφής COVID», λέει ο Flahault.
Ο Δρ Dugerdil επισημαίνει ότι όλοι οι καρκίνοι μπορεί να έχουν ανοσοκατασταλτική δράση, αλλά είναι πιθανό μερικοί να έχουν πιο συγκεκριμένη επίδραση σε ορισμένες ανοσολογικές οδούς που εμπλέκονται στην άμυνα κατά του κοροναϊού. «Αξίζει περαιτέρω βιολογική έρευνα», λέει.
Η έρευνα ανέδειξε δύο άλλα ενδιαφέροντα σημεία. Οι γυναίκες με σοβαρή COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες και η ανίχνευση καρκίνου ήταν πιο πιθανή σε άτομα κάτω των 60 ετών. Η ισχυρότερη συσχέτιση βρέθηκε σε γυναίκες κάτω των 60 ετών.
“Υπάρχουν περισσότερα δεδομένα που βγαίνουν τώρα που βρισκόμαστε τρία χρόνια σε έρευνα για την COVID-19 με τη συσχέτιση με τον καρκίνο”, λέει ο Patel. “Υπάρχει κάποιο είδος σύνδεσης, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια είναι αυτή η σύνδεση.”
Διαβάστε επίσης
Συνταγογράφηση Ozempic για αδυνάτισμα: Έφθασαν τα πρώτα “ραβασάκια” του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς
COVID-19: Νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων