Μπορεί το bullying να ξεκινά από το νηπιαγωγείο; Είναι αρκετοί οι γονείς που αναρωτιούνται αν συγκεκριμένες συμπεριφορές των παιδιών μπορούν να χαρακτηριστούν ως bullying. Είναι δυνατόν, άραγε, 5χρονα παιδάκια να βιώνουν συναισθήματα βίας και κακοποίησης προς άλλα παιδιά, συνομήλικά τους, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται λόγω της ηλικίας τους και άρα να μη μπορούν να το διαχειριστούν; Τι γίνεται, όμως, και με τα παιδιά-θύματα σε μια τέτοια περίπτωση;
Η άποψη της ειδικού
Ας δούμε τι απαντά η συμβουλευτική ψυχολόγος, Λουίζα Θεοφάνους. «Ο εκφοβισμός (bullying) μπορεί και συχνά ξεκινά από το νηπιαγωγείο και δυστυχώς πολλές φορές δε γίνεται έγκαιρα αντιληπτός από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Είναι πολύ θετικό το γεγονός όταν το παιδί ενημερώνει την οικογένειά του ότι συμβαίνει κάτι – έστω κι αν δε γνωρίζετε την ένταση και τη συχνότητα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το πάρετε στα σοβαρά και να το διερευνήσετε περισσότερο.
Η καταλληλότερη προσέγγιση είναι πρώτα να μάθετε περισσότερα από το παιδί (με προσοχή να μην «υποβάλλετε» κάτι με καθοδηγητικές ερωτήσεις) και μετά να το συζητήσετε με τη δασκάλα της. Η δασκάλα στη συνέχεια θα πρέπει να το διερευνήσει με τη σειρά της και να εφαρμόσει διάφορες παρεμβάσεις.
Συνεργασία, το παν
Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ εσάς, της δασκάλας και του παιδιού, για καλύτερη στήριξη και προστασία του. Αν δεν υπάρχει θέμα κοροϊδίας και εκφοβισμού και αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν είναι πολύ δημοφιλής στην τάξη του το παιδί, και πάλι μπορεί να βοηθήσει η δασκάλα του. Ταυτόχρονα, μπορείτε κι εσείς να το παρακολουθήσετε, πώς συμπεριφέρεται και σε μικρότερες ομάδες (με αδέλφια, συγγενείς, φίλους κλπ), όπου μπορείτε να ενθαρρύνετε κατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές (αν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα) και να βοηθήσετε στην κοινωνικοποίηση του.
Στο σπίτι τώρα, θα πρέπει να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που του προκαλεί ένταση, άγχος ή στεναχώρια, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και τη συμπεριφορά του στο σχολείο. Η αυτοεκτίμηση είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα και επηρεάζεται από τέτοια προβλήματα, αλλά και από θέματα υγείας, προβλήματα προσωπικά ή επαγγελματικά των γονέων, προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση αλλά και από τη στάση των γονέων.
Συνοπτικά, για να ενδυναμωθεί, πρέπει να αισθάνεται πιο αποδεκτό το παιδί από σας όπως είναι, να δέχεται ενθάρρυνση, κατανόηση, υποστήριξη, επιβράβευση, φροντίδα και σημασία, αλλά όχι κριτική και υπερ-προστασία»
Διαβάστε επίσης
Ύπνος: Κι όμως η πλευρά από την οποία κοιμάσαι παίζει ρόλο στην υγεία σου
Πώς μπορεί η επαφή με τη φύση να μειώσει την ανάγκη σου για φάρμακα
Κίνα: Προκαλεί φόβο η ημερήσια αύξηση θανάτων από COVID-19