Την περασμένη εβδομάδα, ο χειρουργός τραύματος Ντέιβιντ Νοτ βρισκόταν στο Λονδίνο – πολύ μακριά από την Ουκρανία. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να βοηθήσει να σωθεί το πόδι ενός ανθρώπου που είχε τραυματιστεί από έκρηξη στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Ο Oleksandr, ο γιατρός που πραγματοποίησε την επέμβαση, δεν είχε κάνει ποτέ αυτή τη δύσκολη διαδικασία στο παρελθόν. Αλλά λίγες ημέρες πριν είχε παρακολουθήσει τον καθηγητή Νοτ να δείχνει πώς γίνεται μέσα σε ένα ουκρανικό νοσοκομείο.
Και έτσι ο Oleksandr τράβηξε μια φωτογραφία της πληγής με το smartphone του και την έστειλε στον καθηγητή Nott, ο οποίος είχε επιστρέψει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο έμπειρος Βρετανός χειρουργός επιβεβαίωσε ότι η επέμβαση ήταν απαραίτητη. Είχε επίσης δώσει προηγουμένως στον Oleksandr ένα βίντεο που του μιλούσε για το πώς γίνεται.
«Ήμουν αρκετά νευρικός και έγινε αργά, βήμα-βήμα η χειρουργική επέμβαση, αλλά πήγε καλά χάρη στον David Nott», είπε στο bbc ο Oleksandr.
Ο Ντέιβιντ Νοτ, έχει εργαστεί στο παρελθόν σε ζώνες συγκρούσεων, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Συρία.
Ευτυχώς για τον Oleksandr και τον ασθενή του, ο σύμβουλος χειρουργός στο St Mary’s Hospital στο Λονδίνο, είχε προγραμματίσει την Ουκρανία ως τον τελευταίο προορισμό στην αποστολή εκπαίδευσης γιατρών που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές.
Τα νοσοκομεία της Ουκρανίας βλέπουν επί του παρόντος πολλούς τραυματισμούς από εκρήξεις.
«Είναι ο χειρότερος τρόπος επίθεσης στις πόλεις», λέει ο καθηγητής Νοτ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή του από την Ουκρανία. “Προκαλεί τεράστια ζημιά. Προκαλεί τρομερούς, φρικτούς τραυματισμούς, τραύματα από σκάγια σε μαλακούς ιστούς, οστά και άκρα.
Ακόμη και μόνο το ωστικό κύμα μιας έκρηξης μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά», λέει. Ο «άνεμος» στο πέρασμά του είναι ικανός να ακρωτηριάσει άκρα. Η ρίψη πάνω σε κτίρια μπορεί επίσης να προκαλέσει τραυματικούς τραυματισμούς.
Το βαρότραυμα – σωματικός τραυματισμός που προκαλείται από αλλαγές στην πίεση κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης – αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της χρήσης θερμοβαρικών όπλων από τη Ρωσία, γνωστών και ως βόμβες κενού. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες, προκαλώντας τα θύματα να βήξουν αίμα. Είναι επίσης ικανά να σκάσουν τα τύμπανα των αυτιών και να τρυπήσουν τα έντερα.
Διαβάστε επίσης
Η καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως
Κορονοϊός: Άρση μέτρων από σήμερα -Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία