Η – βασανιστικά – αργή αποκλιμάκωση των δεικτών της επιδημίας COVID-19 προκαλεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και πάλι δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμό. Ο εφιάλτης δεν τελειώνει ακόμη, λένε σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες και εξηγούν ότι το προσεχές διάστημα, μετά και τη νέα άρση των μέτρων, είναι καθοριστικό.
Το Σαββατοκύριακο επέστρεψαν οι όρθιοι στη διασκέδαση και πάρα πολλοί ήταν εκείνοι, που βγήκαν να πιουν το ποτό τους, να ακούσουν μουσική, να χορέψουν, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας (μάσκα και αποστάσεις). Τις… συνέπειες θα δούμε μετά από περίπου 2 με 3 εβδομάδες.
Αργή αποκλιμάκωση
Χθες, πάντως, μετά από σχεδόν δύο μήνες, ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων (9.596) – η προηγούμενη φορά ήταν στις 27 Δεκεμβρίου του 2021, οπότε είχαν ανακοινωθεί 9.284 νέες μολύνσεις.
Την ίδια ώρα, στα επίπεδα προ 3,5 μηνών καταγράφονται πλέον οι διασωληνωμένοι, ο δείκτης θετικότητας είναι σε πτώση και οι νέες μολύνσεις στα παιδιά έχουν μειωθεί κατά 4%. Έχουν υποχωρήσει και οι νέες νοσηλείες.
Ο αριθμός των θανάτων – το μεγάλο “αγκάθι” – είναι, επίσης, σε ρυθμό μείωσης, αλλά μερίδα επιστημόνων επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εξακολουθούν να πεθαίνουν άνθρωποι και από άλλες νόσους, είτε γιατί αναβλήθηκαν τα χειρουργεία τους (π.χ. ογκολογικά), είτε γιατί δεν είχαν πρόσβαση στις δομές Υγείας λόγω της COVID-19.
Δεν τελειώσαμε ακόμη
Παρά τη μείωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της επιδημίας και τις φωνές ότι φέτος θα κάνουμε ένα “αληθινό” Πάσχα, η επιδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ουδείς γνωρίζει εάν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταλλαχθεί εκ νέου και πότε θα συμβεί αυτό.
Η μέχρι τούδε συμπεριφορά του ιού έχει ως χαρακτηριστικό τις… εκπλήξεις. Το παράδειγμα της μετάλλαξης Δέλτα, που “λύγισε” το ΕΣΥ, μιας και έκανε βαριές νοσηλείες, αλλά και η παραλλαγή Όμικρον, που αποδείχθηκε πως κάνει συχνά ήπια νόσηση, αλλά ενίοτε δεν είναι απλό κρυολόγημα, βάζουν τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση.
Παράλληλα αυξάνονται οι μολύνσεις και οι θάνατοι από την COVID-19 παγκοσμίως, την ώρα που πολλά ευρωπαϊκά κράτη, Καναδάς και Αυστραλία χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα προστατεύονται με μάσκες υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό και με την κοινωνική αποστασιοποίηση, αν απαιτείται. Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντόρα Ψαλτοπούλου, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, επικαλούμενη άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, με τίτλο “Η COVID-19 θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά η πανδημία φτάνει στο τέλος της”.
Διαβάστε επίσης
Δείτε πού θα κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ
Ο «γαβγιστικός βήχας» στα παιδιά και πώς συνδέεται με την COVID-19